Studiile privind înțelegerea limbajului vorbit de către câini sunt însă o disciplină relativ nouă, iar noutățile sunt pe ordinea de zi.
Publicitate
Din Canada, de exemplu, vin noi cercetări pe acest subiect, realizate de doi cercetători de la Universitatea Dalhousie din Halifax și publicate în Applied Animal Behavior Science: cei doi au încercat să afle câte cuvinte - în medie - cunoaște un câine și dacă există diferenţe substanţiale legate de rasă.
Studiul a implicat 165 de câini și un număr aproape egal (172) de diferite expresii verbale, alese de cercetători dintr-o listă de cuvinte și fraze scurte utilizate în mod obișnuit în comunicarea cu câinii.
Cei 165 de proprietari au fost rugați să testeze capacitatea câinilor lor de a recunoaște aceste expresii, împărțite în șapte categorii: nume proprii, nume de jucării, alimente, băuturi, obiecte de uz casnic, locuri în afara casei și activități.
Pe lângă expresiile generice oferite de cercetători, proprietarilor li s-a permis, dacă doreau, să adauge și altele mai specifice, un fel de „lexicon de familie” de înțeles doar câinelui de casă, potrivit Focus.
Rezultatele studiului spun că un câine în medie știe 89 de cuvinte, 78 luate din lista oferită de cercetători și 11 adăugate de proprietar. Expresiile cu cele mai mult succes au fost totuși comenzile de la „stai” la „vino aici” până la „nu”, recunoscute de 90% dintre câinii testați.
În schimb, doar 10% s-au dovedit că înțeleg expresii mai complicate (de exemplu „șterge-ți labele”).
În cadrul eșantionului există câteva cazuri extreme: un câine „geniu” care a recunoscut toate cele 172 de expresii de pe listă. Dar media, așa cum am menționat, este în jur de 90 - cu unele precizări.
În primul rând, rasa are o influență aparentă asupra capacității de a învăța cuvinte noi: câinii de vânătoare sunt cei care se chinuie cel mai mult, în timp ce câinii de talie mică sunt cei mai deștepți. O altă considerație se referă la câinii polițiști și, mai general, pe toți cei dresați special pentru a face o anumită treabă. Aceștia din urmă au capacitatea de a învăța aproape dublu față de câinii neantrenați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu