Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a fost invitatul analistului politic Bogdan Chirieac, la Interviurile DCNews.
Întrebat cum stăm cu PNRR-ul în acest moment, Adrian Câciu a răspuns:
„România stă în media Uniunii Europene din perspectiva implementării PNRR. Nu suntem nici mai brezi, nici mai slabi decât alții. Patru țări au, în momentul acesta, cererea de plată numărul al trei depusă, patru țări au cererea de plată numărul patru depusă și una singură are cererea de plată numărul cinci. Opt țări au depus cererea de plată numărul doi și șase țări au depus cererea de plată numărul unu.
PNRR-ul a fost un plan de țară. Dacă țineți minte, eram unul dintre cei care făceau analiză la dumneavoastră și spuneam că inițial era planul de investiții al unui partid, apoi a fost Planul Național de Redresare și Reziliență al României. A fost scris ca un fel de compendiu al tuturor recomandărilor de țară primite de România. A fost scris în funcție de priceperea unora, dar este un angajament al României.
Sunt unele aspecte ale PNRR pe care nu le-am putut schimba, iar cele mai importante sunt pe regimul fiscal. De ce? Pentru că unii s-au grăbit să ne bage în procedura de deficit bugetar excesiv, deși toată Europa n-a intrat. (...) Da, plafonul pentru IMM-uri era de un milion de euro, iar noi l-am scăzut pe 500.000 de euro.
Domnul Boloș e colegul meu și nu e corect să nu îl apăr puțin. Sunt niște chestiuni prinse în PNRR care spun și de întreprinderi legate, și de partea productivă, să ai obiect de activitate productiv. Și cea legată de plafon este inclusă în PNRR. Una scrie, dar contextul economic și reziliența IMM-urilor reprezintă argumentul nostru de a negocia în continuare cu Comisia. Dacă ne spuneți mie sau premierului că nu încasăm decât jumătate din cererea de plată numărul trei, să știți că ne asumăm acest lucru.
Nu încasăm acum! Negociem până când o să convingem Comisia. Chiar dacă dumneavoastră ne criticați, mai mult de atât nu se poate face în acest moment, pentru că distrugem economia. Asta negociem cu Comisia, v-o spun foarte deschis. Când s-a făcut PNRR-ul nu s-a ținut cont că 96% din economie era formată din IMM-uri. Domnule Chirieac, așa era! Un milion de IMM-uri avea România în 2020. Doar 4% erau plătitori de impozit pe profit. Trebuie să lași companiile să se adapteze la noul regim fiscal, nu faci (reforma) în cascadă. Lucrurile acestea nu s-au mai expus în PNRR. Eu le-am explicat Comisiei când eram ministru, și Boloș le-a explicat acum. Eu zic că o să o scoatem până la urmă.”
Bogdan Chirieac: „Și avem idee câte IMM-uri s-au prăpădit? Am înțeles că 75%.”
Adrian Câciu: „Jumătate dintre ele au trecut pe impozitul pe profit. (...) Să știți că n-au dispărut. Mare parte s-au tranzitat. Problema la impozitul pe profit este că și costurile sunt mai mari, că trebuie să ai contabil, să faci audit.”
VEZI ÎNTREAGA EMISIUNE AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu