Tu știai că, dacă mănânci mai multe nuci decât ar trebui, ai putea avea probleme de sănătate?
Nu întâmplător, nucile sunt cunoscute în medicina populară ca sursă de energie şi medicament pentru creier. Compoziţia nucilor coapte include vitaminele A, B1, B2, B12, B15, E, C, K, PP, acizi organici şi uleiuri esenţiale. Compoziţia minerală a nucilor merită o atenţie deosebită. Conţin potasiu, calciu, fosfor, sulf, fier, magneziu, zinc, mangan, aluminiu, iod.
Conţinutul de calorii a 100 de grame de nuci este de aproximativ 650 de calorii. Compoziţia bogată face nucile indispensabile pentru prevenirea bolilor sistemului cardiovascular, pentru menţinerea unei stări sănătoase a muşchilor, a sistemului nervos, creierului, rinichilor, ficatului şi stomacului, scrie Rador, citând Actualno.
Consumul de nuci are un efect pozitiv asupra stării pielii şi a părului. Dar pentru a profita la maximum de ele, trebuie să le consumaţi în mod corespunzător. Amintiţi-vă că nu este de dorit să mâncaţi mai mult de trei sau patru nuci odată. Două sau trei astfel de nuci pe zi sunt suficiente pentru a vă menţine corpul în stare bună. Nu este recomandat să consumaţi mai mult de 10 nuci pe zi. Abuzul de nuci duce la dureri de cap, spasme vasculare, inflamarea amigdalelor, apariţia unei erupţii cutanate pe mucoasele din gură.
Potrivit experţilor Healthline, consumul regulat al acestor nuci restabileşte sistemul nervos, reduce riscul de pierdere a vederii la bătrâneţe şi ateroscleroză, îmbunătăţeşte starea generală de bine, creşte rezistenţa organismului la stres şi răceli. Nucile sunt recomandate pentru consum în cazuri de intoxicaţie cu mercur, epuizare generală, oboseală psihică şi diabet. Dacă aţi evitat până acum aceste nuci sănătoase, pentru că credeaţi că sunt greu de digerat, încercaţi să le mâncaţi uşor prăjite. Amintiţi-vă că nucile trebuie mestecate bine. În acest fel, nutrientii continuţi în ele vor fi absorbiţi mai bine.
Citește și:
Nucile verzi, leac pentru tiroidă şi negi
Din vechime, remediile pe bază de frunze, coji şi nuci verzi erau considerate benefice pentru îmbunătăţirea capacităţilor de memorare şi concentrare. Cojile de nuci verzi conţin vitamina C într-o cantitate mai mare decât citricele şi flavonoizi, iod, tanin cu efect anticancerigen, antibacterian, care normalizează tensiunea arterială şi elimină toxinele, susţinând activitatea ficatului. Iodul pe care-l conferă remediile realizate din nuci verzi stimulează imunitatea, este benefic pentru tiroidă şi are efect antibacterian. La fel ca frunzele, cojile de nuci verzi au efect de reducere a glicemiei, un efect de ajutor pentru diabetici. Preparatele din nuci se folosesc şi pentru combarerea diareei şi a infecţiilor intestinale, datorită taninilor astrigenţi, scrie Click! Sănătate.
Un alt compus activ, juglona, are efect antibacterian. Se recomandă ca leacurile cu nuci verzi să fie evitate de femeile însărcinate sau care alăptează, copiii sub 5 ani, astmatici sau pesoanele care au alergie la unul dintre compuşii activi, precum taninii. Leacurile cu nuci verzi ar trebui ocolite sau luate la distanţă de tratamentul medicamentos de cei care suferă de hipotiroidism sau hipertiroidism.
Tinctura, leac pentru tiroidă
Pentru funcţionarea normală a tiroidei, dar şi pentru a stopa dezvoltarea paraziţilor intestinali sau contra durerilor de stomac, tinctura de nuci verzi este de mare ajutor. Este contraindicată copiilor sub vârsta de 5 ani, iar copiilor mai mari li se poate da câte o linguriţă, dimineaţa şi seara, amestecată cu câte o jumătate de pahar cu apă. Pentru adulţi, este recomandat să se ia câte o lingură de tinctură de nuci verzi diluată cu puţină apă, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Tinctura acţionează şi ca depurativ, antiinflamator şi calmant. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu