Câte ore de somn ai nevoie pentru o sănătate de fier

FOTO: Freepik @cookie_studio
FOTO: Freepik @cookie_studio

Somnul este un pilon de bază pentru un stil de viață sănătos.

Stilul de viață sănătos se bazează pe trei aspecte principale: alimentație echilibrată, bogată în minerale, vitamine, nutrieți și proteine de calitate, activitatea fizică, cel puțin 30 de minute pe zi, și odihna, care variază între 7 și 9 ore.

Adulții sănătoși au nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte, în timp ce bebelușii, copiii mici și adolescenții au nevoie de și mai mult somn pentru a le permite creșterea și dezvoltarea.

Cunoașterea recomandărilor generale pentru cât de mult somn aveți nevoie este un prim pas.

Apoi, este important să reflectați asupra nevoilor dumneavoastră individuale, în funcție de factori precum nivelul de activitate și starea generală de sănătate.

Și, în cele din urmă, desigur, este necesar să aplicați sfaturi de somn sănătos, astfel încât să puteți obține efectiv o noapte întreagă de somn, așa cum este recomandat.

Pentru a decide câte ore de somn aveți nevoie, cu adevărat, trebuie să luați în considerare starea generală de sănătate, activitățile zilnice, dar și tiparele tipice de somn.

Astfel, specialiștii în domeniu au realizat o scurtă listă de întrebări care să vă ajute în evaluarea nevoilor individuale de de somn. Aceasta include următoarele întrebări:

- Sunteți productiv, sănătos și fericit cu șapte ore de somn? Sau ați observat că aveți nevoie de mai multe ore de somn pentru a intra în viteză?

- Aveți probleme de sănătate coexistente care ar putea necesita mai multă odihnă?

- Aveți un nivel ridicat de cheltuieli energetice zilnice? Faceți frecvent sport sau aveți un loc de muncă intensiv?

- Activitățile dumneavoastră zilnice necesită vigilență pentru a le desfășura în siguranță? Conduceți în fiecare zi și/sau folosiți utilaje grele?

- Vă simțiți vreodată somnolent atunci când desfășurați aceste activități?

- Vă confruntați sau aveți antecedente de tulburări de somn? Depindeți de cofeină pentru a vă ajuta să treceți peste zi?

- Atunci când aveți un program deschis, aveți tendința de a dormi mai mult?

Vă puteți folosi răspunsurile la aceste întrebări pentru a vă stabili cantitatea optimă de somn.

Faceți din somn o prioritate

Chiar dacă avem parte de o viață agitată, mereu pe fugă, cu multe lucruri de făcut în timpul unei zile, este important să acordați o atenție deosebită somnului, în special celui nocturn, dar și să prioritizați activitățile cotidiene.

Astfel, începeți prin a face din somn o prioritate în programul dumneavoastră.

Acest lucru înseamnă să vă socotiți orele de care aveți nevoie, astfel încât munca sau activitățile sociale să nu facă schimb cu somnul.

În timp ce scurtarea somnului poate fi tentantă pe moment, pe termen lung nu este rentabilă, deoarece somnul este esențial pentru a avea cele mai bune performanțe, atât din punct de vedere mental, cât și fizic, scrie Sleep Foundation.

Citește și: Cum poți scăpa de sforăit și apnee de somn. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu: 80% dintre pacienți se operează în cabinet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel