Eforturile globale de evacuare nu au rămas fără rezultate sute de mii de oameni reușind să fugă din Afganistan.
Eforturile de evacuare au fost o cursă contra cronometru, timp în care țările au încercat să scoată afganii vulnerabili și proprii lor cetățeni din Afganistan, pe măsură ce se apropia termenul limită de 31 august. Zeci de mii de persoane au fost transportate din țară începând cu 13 august, cu două zile înainte ca talibanii să preia controlul asupra Kabulului, scrie Sky News.
Mai sunt multe persoane de evacuat, dar unele țări și-au oprit deja eforturile, pe fondul avertismentelor cu privire la un posibil atac terorist și au spus că unii oameni vor fi lăsați în urmă.
SUA
Număr evacuat (aproximativ): 88.000, inclusiv 4.500 de americani
Operațiunea s-a încheiat pe 31 august.
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că aproximativ 4.500 de americani au fost evacuați, iar diplomații au rămas în legătură cu alți 500. SUA estimează că aproximativ 1.500 de cetățeni americani rămân în Afganistan.
Șeful comandamentului european al armatei americane a declarat miercuri că peste 7.000 de evacuați din Afganistan au fost transportați în opt locații din Europa, în principal în Germania și Italia. Acolo își vor finaliza vizele înainte de a se reloca în SUA.
Regatul Unit
Număr evacuat (aproximativ): 15.000.
Operațiunea s-a încheiat pe 31 august.
Boris Johnson a confirmat că 15.000 de persoane au plecat cu misiunea de evacuare Operațiunea Pitting, care a început în aprilie. De la 13 august, 12.279 de persoane au fost evacuate, inclusiv 1.988 de persoane pe opt zboruri RAF în ultimele 24 de ore pe care trupele străine le aveau în Afganistan, a declarat ministrul forțelor armate James Heappey.
Dintre cei evacuați până acum, rapoartele legate de refugiații afgani variază între 5.500 - 7.000 de cetățeni afgani și familiile lor.
Aproximativ 2.000 de persoane care sunt eligibile pentru programul de relocare al guvernului Regatului Unit pentru Politica Afgană de Relocare și Asistență (ARAP) rămân în Afganistan, potrivit rapoartelor - dar Marea Britanie speră să poată eventual să le evacueze.
Franţa
Număr evacuat (aproximativ): 2.100.
Operațiunea s-a încheiat vineri, 29 august.
Franța a confirmat că nu mai putea evacua oamenii din Afganistan după ziua de vineri, 29 august. Premierul Jean Castex a declarat pentru radio RTL că transporturile aeriene vor „continua până mâine seară” (n.r. - 29 august).
Rapoartele sugerează că cel puțin 2.000 de afgani și 100 de francezi au fost evacuați de Franța de la începutul operațiunii din 16 august, iar „câteva zeci” de cetățeni francezi au rămas în Afganistan, a declarat ministrul transporturilor Jean-Baptiste Djebbari.
Germania
Număr evacuat (aproximativ): 5.100.
Data de încheiere a operațiunii este neclară.
Bundeswehr-ul german a reușit să evacueze în siguranță peste 5.100 de persoane, inclusiv aproximativ 3.600 de afgani. Ministerul de externe a declarat că cel mai probabil, peste 200 de cetățeni germani sunt încă în Afganistan.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Christofer Burger, a declarat că există „neclaritate” în legătură cu cifra celor care rămân în Afganistan în continuare.
Italia
Număr evacuat (aproximativ): 4.400.
Data de încheiere a operațiunii este neclară.
Un total de 4.400 de cetățeni afgani care au lucrat cu instituții și organizații caritabile italiene au fost transportați în siguranță, a declarat miercuri ministerul apărării.
Un zbor care a plecat joi, 28 august, a luat foc, dar aeronava nu a fost avariată, a declarat ministerul italian al apărării.
Olanda a evacuat peste 1.000 de persoane, la fel și Danemarca, urmată de Polonia, cu 900. Belgia și Turcia au reușit să transporte în jur de 1.400 de persoane fiecare, Suedia 771, iar Norvegia 374. Ungaria a scos din Afganistan 540 de persoane, Lituania 50, iar Bulgaria 29. Ceva mai multe persoane au fost evacuate de Canada, 3.900 la număr și Australia, cu 4.000. Noua Zeelandă a preluat 200 de persoane, iar Rusia 360.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News