EXCLUSIV  Câte pesticide consumă România la hectarul cultivat? Emil Dumitru: Produsele ecologice sunt bune, dar nu vor satisface niciodată o piață largă de consum

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Deputatul PNL Emil Dumitru a spus care este cantitatea de pesticide pe care România o folosește la hectarul cultivat.

Emil Dumitru, deputat PNL, a vorbit despre nevoia plantelor de larg consum de a fi tratate cu diferite substanțe de protecție. Acesta a vorbit și despre produsele ecologice și despre incapacitatea acestora de a acoperi o piață mare:

„E o discuție mare în spațiul public vis-a-vis de produsele de protecție a plantelor, Și eu, când am răcit zilele trecute, a trebuit să iau un paracetamol. Așa și plantele, dacă nu le dăm cu nimic, s-ar putea ca boaba de grâu pe care o recoltezi să fie infestată cu niște Fusarium, care sunt dăunătoare consumului uman. Eu nu spun că produsele cultivate în sistem ecologic sunt rele, doar că sunt o nișă care nu vor satisface niciodată o piață largă de consum.

În ceea ce privește erbicidele și toate produsele de protecție a plantelor, unele dintre ele având grupa cea mai slabă de toxicitate, pentru că s-a ajuns la un nivel foarte scăzut la nivel mondial, România consumă 0,6 kilograme de pesticide pe hectar, pe când Olanda folosește undeva la 14,6 kilograme. Noi am spus ca cei care suntem mai jos să ajungem la media UE, iar cei care sunt mai sus să coboare la media Uniunii Europene“, a spus Emil Dumitru.

CITEȘTETE ȘI    -    EXCLUSIV  Emil Dumitru (PNL) propune o reformă funciară profundă: Cu acordul proprietarilor trebuie să comasăm și să dăm valoare terenurilor

Youtube video image

Produsele românești lipsesc din supermarketuri. Emil Dumitru (PNL): Un primar din Franța mi-a spus foarte sincer cum e acolo

Emil Dumitru, PNL, a avut o discuție cu jurnalistul Val Vâlcu despre modul în care producătorii români sunt defavorizați în a-și vinde produsele pe rafturile supermarketurilor:

„E o problemă cu supermarketurile, pentru că evident favorizează cumpărarea unor cantități mari. Responsabilul de raion trebuie să aibă tot timpul raftul plin. Pe el nu-l interesează că e din Portugalia sau din altă parte. El e judecat la metrul de raft. S-a întâmplat că nu a plouat, că s-au răzgândit, că le-a dat în altă parte. Una-i mare și cărnoasă, alta-i mică și zbârcită. De ce am dat voie supermarketurilor în orașe e altă discuție, dar dacă le-am dat voie trebuie să funcționeze pe acest concept. Nu e vina lui că vine fiecare cu portbagajul și nu se pot asocia“, a explicat Val Vâlcu.

„Aici, dacă e să căutăm cauze, acestea sunt multiple. Nu e culpa exclusivă a supermarketurilor. Și edilii, care s-au bucurat să primească taxe și impozite, le-au dat autorizații. Eu vreau să vă spun ce am văzut în Franța. Am întrebat un primar de regiunea Auvergne, de la Clermont-Ferrand. Mi-a spus primarul foarte sincer: Nu dăm autorizație să se construiască un nou supermarket în extravilanul localității noastre până nu vine cu precontracte de la producătorii din regiune de minim 90% din suprafața de expunere pe raft. Cam așa stau lucrurile“, a punctat Emil Dumitru.

„Acolo nu te mai poți întoarce, pentru că primarii au aprobat supermarketurile în orașe...“, a adăugat Val Vâlcu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel