Încrederea românilor în Uniunea Europeană a scăzut, după intervenția cuplului Barroso-Reding, din vară, dar se află într-o ușoară tendință de recuperare. Surprinzător, SUA se află doar pe locul 14, într-un top al încrederii românilor în instituții, cu doar două poziții înaintea Chinei. Biserica a pierdut două locuri, fiind devansată de Armată și de Pompieri, care se află pe prima poziție în topul încrederii, conform unei cercetări lunare efectuate de CCSB.
Disputa privind referendumul a redus cu 11 procente încrederea în Uniunea Europeană, de la 57 la sută, înainte de intervenția liderilor CE, până la 46 la sută, în septembrie. În octombrie, momentul de euroscepticism a fost depășit, UE revenind la 52% cotă de încredere. Percepția negativă legată de o intervenție nedorită la referendum a fost atenuată de percepția că Uniunea este principalul finanțator al României. ”Discuțiile legate de fondurile UE au făcut populația să perceapă că de acolo vin banii, că europenii ne dau bani. Chiar așa, critice cum au fost, cu privire la incapacitatea noastră de a absorbi fondurile, discuțiile au adus în conștiința publicului ideea că UE ne finanțează”, crede sociologul Alfred Bulai. Ar putea stilul ambasadorului Gitenstein,. Puternic contestat de o parte a mass media, să influențeze cota scăzută, de 40 de procente, a SUA (China se bucură de 36% încredere).”SUA sunt îndepărtate, percepția nu e influențată de acțiuni punctuale. Simpatia se leagă mai mult de aspecte culturale, filme, actori, cărți, muzică, decât de o relație directă, cu schimburi comerciale și influență politică”, susține Bulai. NATO, ca garant al apărării, ajunge la 58 procente, aflându-se pe locul opt în topul încrederii.
În ceea ce privește instituțiile din țară, partidele politice și Parlamentulse află pe ultimele locuri, cu circa 20 la sută încredere, ceea ce explică atacurile lansate la adresa acestor instituții democratice de către un președinte autoritarist. ”De regulă, îi ataci pe cei aflați la coada clasamentului, ca să te faci tu simpatic, lovind în cei mai slabi”, explică Bulai. Când ai doar 22 la sută încredere, devansând Rusia cu 1 procent, nu se mai poate obține mare lucru din aceste manevre politicianiste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu