EXCLUSIV  Câte resurse mai are Pământul să ne susțină? Bulai: Problema nu va fi mâncarea. Uitați-vă ce s-a întâmplat în Grecia antică

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ultimele estimări oficiale indicau faptul că în 2021 populația Pământului era de 7.837 miliarde de oameni, cifra fiind în creștere.

Sociologul și profesorul Alfred Bulai, în cadrul emisiunii Nod în Papură difuzată săptămânal sâmbătă la DC News TV, a atras atenția că nu mâncarea va fi marea problemă pentru un număr atât de mare de oameni pe Terra, ci resursele Pământului.

„Până una alta populația planetei crește pentru că sunt nenumărate surse de creștere. Intuitiv toată lumea se gândește că problema va fi de mâncare. Nu e așa. Mâncarea se produce chimic deja de mai mult timp, e o întreagă industrie. Am uitat cu arată mâncarea adevărată. Nu aici e problema. Problema e la resurse”, a arătat Alfred Bulai.

Sociologul a apelat la exemplul nasturilor și a hainelor: „Gândiți-vă că dacă fiecare cetățean al planetei pierde 2 nasturi pe an și trebuie să îi cumpere, înseamnă în jur de 15 miliarde de nasturi care înseamnă plastic. E o glumă, dar arată că e vorba de resursele numărate”.

Alfred Bulai a continuat: „Oamenii au nevoie de spațiu de locuit tot mai mari. Acest lucru înseamnă că mai distrugi din spațiul nelocuit. Priviți spre America de Sud, care vrea să se dezvolte. Și vrea să facă ceea ce a făcut la vremea ei Europa: Să taie pădurile. Europa era plină de păduri, acum sunt artizanale, le găsești rar. Dacă pe toată planeta se întâmplă acest lucru vor fi probleme în mod cert”.

Alfred Bulai spune că cel mai bun exemplu sunt cetățile din Grecia antică, limitate de ziduri, cetăți în care creșterea populației a adus numeroase catastrofe.  

„Exemplul cel mai bun îl are lumea greacă antică. Acolo orașele aveau ziduri de apărare. Ceea ce înseamnă că orașele erau lumi ce nu se puteau extinde, nu puteai trăi dincolo de zid. Se întâmpla următorul lucru: Grecia a avut perioada ei de prosperitate, iar când creștea foarte mult orașul, el devenea insuficient și apăreau boli, molime. Cu alte cuvinte se echilibra singur, dar apărea problema pentru oameni. Așa a început marea colonizare greacă”, a conchis Alfred Bulai.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel