Câte tancuri mai are Rusia. Analiza cu trei scenarii din Franţa

Fotografie de la asim alnamat, pexels
Fotografie de la asim alnamat, pexels

Institut Action Resilience a făcut o analiză cu trei scenarii cu privire la stocul de vehicule blindate ruseşti în Ucraina. 

Oare, Rusia deţine stocuri de tancuri atât de mari pe cât pretinde ? Aceasta este întrebarea la care Institut Action Résilience a încercat să răspundă într-o notă de analiză publicată pe 27 august. După mai bine de un an de război şi în timp ce Ucraina îşi desfăşoară contraofensiva, videoclipurile cu tancuri ruseşti distruse sau capturate sunt extrem de numeroase.

Dar, totuşi, stocul de tancuri şi, în general, de vehicule blindate din Rusia, pare inepuizabil. Mai mult, Moscova se bazează pe această viziune a unei armate gigantice pentru a reduce sprijinul occidental acordat Kievului. Însă această notă de analiză arată o realitate cu totul diferită a armatei blindate ruseşti, care aduce în faţă din ce în ce mai multe tancuri vechi, chiar învechite.

În timpul invaziei Ucrainei din 24 februarie 2022, cifrele Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS) au raportat 17.500 de tancuri în rezervă în Rusia pentru perioada 2017-2022. O cifră colosală, dar bazată pe inventarul Uniunii Sovietice. "Dezmembrarea [blocului comunist] a făcut ca unele dintre aceste tancuri să ajungă sub un alt steag decât cel rusesc", punctează autorii notei. În plus, o mare parte a utilajelor au fost parcate în aer liber, ceea ce sugerează starea lor proastă. O evaluare mai recentă estimează numărul la aproximativ 6.000 până la 7.000 de tancuri de toate tipurile, în stare de funcţionare sau nu, scrie Rador.

Imaginile din satelit arată o realitate diferită

Studierea imaginilor din satelit ale bazelor de depozitare şi reparare a tancurilor oferă o idee despre rezervele disponibile. "Pe 24 februarie 2022, aproximativ 74% din tancurile stocate de armata rusă datau dinainte de 1980", potrivit notei de analiză. T-54, T-55, T-62... Totuşi, aceste modele învechite şi-au făcut apariţia pe front. Nici imensitatea teritoriului rusesc nu ajută lucrurile: "dacă trebuie recondiţionate tancurile T-62 sau T-55, atunci va fi necesar ca să se facă o călătorie de 13.000 km dus-întors pentru a prelua aceste modele. Probabilitatea este cu atât mai mare ca aceste vehicule să facă o călătorie dus-întors în Ucraina", dau autorii ca exemplu.

Pe partea de reparaţii sau recondiţionări a modelelor mai puţin vechi sau moderne (T-72, T-80, T-90), situaţia nu este mai bună. Falimentul şi lichidarea centrelor de întreţinere măresc coada de aşteptare înainte de preluare. Sancţiunile îşi produc şi ele efectele. Din cauza lipsei vizoarelor termice, modelele de generaţie mai veche sunt montate în turele.

Câte tancuri au pierdut ruşii într-un an jumătate de război

În total, între 24 februarie 2022 şi 31 august 2023, armata rusă a pierdut 2.273 de tancuri în Ucraina (distruse, avariate, abandonate, capturate). Aceste cifre, date de site-ul Oryx, care inventariază pierderile materiale ale celor doi beligeranţi prin dovezi vizuale, "trebuie să fie afectate cu un factor de 1,3 la 2" pentru a ţine cont de uneltele neînregistrate, din lipsă de imagini. Pierderi care par greu de compensat atunci când Rusia produce sau modernizează doar 390 de tancuri pe an.

Institutul Action Résilience propune apoi trei scenarii pentru a imagina viitorul număr de tancuri ruseşti. Primul se aşteaptă ca pierderile ruseşti să continue în ritmul actual (2,61 tancuri pe zi în 2023, potrivit Oryx). "Tancurile T-62 l-ar înlocui pe T-72 de anul viitor", avansează autorii. T-90, cele mai avansate modele, ar constitui segmentul de elită al forţei blindate ruseşti. Acesta din urmă ar mai avea doar 400 până la 600 de tancuri.

Al doilea scenariu îşi imaginează succesul ofensivei ucrainene, care ar duce la "distrugerea într-un ritm accelerat a flotei de tancuri rămase şi în serviciu", lăsând la sfârşitul anului 2023 doar 250 de tancuri de diferite modele. "Lipsa unei forţe blindate grele active ar duce mecanic la o configuraţie pur defensivă a forţelor terestre ruseşti", adaugă autorii.

În fine, stagnarea frontului este al treilea scenariu luat în considerare. Acesta ar permite "supravieţuirea" flotei de tancuri şi începerea unei "revitalizări" a forţei de muncă. "Rusia ar putea reînfiinţa o mare unitate blindată de decizie începând cu anul 2024". Nota de analiză conchide că armata blindată rusă este totuşi prinsă "într-un cerc vicios".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel