Când se deschide Catedrala Mântuirii Neamnului

Foto: Facebook, Catedrala Națională
Foto: Facebook, Catedrala Națională

Catedrala Mântuirii Neamnului va fi sfințită de Patriarhul Ecumenic și Patriarhul României.

 

 

În luna octombrie 2025, Catedrala Națională va deveni oficial un reper spiritual și cultural al României, odată cu slujba de sfințire ce va avea loc duminică, 26 octombrie. Sfințirea acesteia se va face de două figuri marcante ale Ortodoxiei: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfințirea Catedralei Naționale coincide cu celebrarea Centenarului Patriarhiei Române, un moment de profundă semnificație istorică și religioasă. Anul 2025 marchează atât 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, cât și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie, potrivit basilica.ro.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I a subliniat, într-o declarație din anul precedent, legătura profundă dintre Patriarhia Ecumenică și Biserica Ortodoxă Română:

„Iubim Biserica fiică a României și așteptăm cu nerăbdare să participăm la sărbătorile oficiale de la București, de anul viitor, dedicate centenarului ridicării la demnitatea patriarhală a Bisericii autocefale din România, de către Patriarhia Ecumenică”.

Catedrala Națională, cunoscută și sub numele de „Catedrala Mântuirii Neamului”, este o concretizare a unui ideal național apărut încă din timpul Independenței României. Proiectul a fost inițiat de Regele Carol I, iar ideea a fost susținută de personalități precum Mihai Eminescu și Ioan Slavici.

În 2018, altarul Catedralei a fost sfințit în prezența Patriarhului Ecumenic și a Patriarhului României. Cu acel prilej, s-a reiterat că acest proiect simbolizează jertfa istorică a întregului popor român pentru credință, independență națională și libertate întru Dumnezeu. Altarul adăpostește o listă cu numele a aproximativ 350.000 de eroi români, drept omagiu adus sacrificiului acestora.

După sfințire, Catedrala Națională va fi deschisă publicului pentru slujbe și închinare. Un program liturgic special este planificat inclusiv pentru sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, începând cu luni, 27 octombrie 2025.

„Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit”, a confirmat Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal.

Lucrările de construcție ale Catedralei sunt aproape finalizate, iar în 2025 urmează să fie montată crucea pe turla principală, să fie instalate vitraliile exterioare și să fie încheiată structura porticurilor de la intrare. Pictura interioară, realizată pe o suprafață impresionantă de 25.000 de metri pătrați, continuă într-un ritm alert, sub coordonarea pictorului Daniel Codrescu.

„Echipa astfel dublată lucrează inclusiv sâmbăta, având ca obiectiv pictarea a cel puțin 340 de metri pătrați pe lună”, a explicat Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Crângașu. În realitate, pictorii depășesc frecvent această normă, ajungând până la 420 de metri pătrați pe lună, ceea ce reflectă „un efort uriaș și o mare însuflețire”, potrivit sursei citate.

Daniel Codrescu a descris procesul artistic ca fiind „o asceză” și a menționat că lumina și dinamismul suprafețelor vor oferi privitorilor o experiență unică: „În funcție de momentele zilei, de cum cade lumina, descoperi noi laturi, noi străluciri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel