Catedrala Notre Dame din Paris, o istorie zbuciumată

Incendiul de la  Notre Dame din Paris a adus în actualitate istoria zbuciumată a uneia dintre cele mai frumoase catedrale  din lume.

Construcția catedralei a început  în 1163, în prezenţa Papei Alexandre III pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan, și a fost terminată în 1345, fiind o bijuterie a artei gotice. Cu 130 de metri lungime, 48 de metri lățime și 35 de metri înălțime, Notre Dame  a dominat Île de la Cité pentru mai mult de 855 de ani. În interiorul edificiului pot intra circa 10.000 de persoane.

Cei  13 milioane de vizitatori pe an, Notre Dame este una dintre atracţiile turistice de top ale Parisului, găzduind, printre altele, marea orgă, unul dintre cele mai celebre instrumente muzicale din lume, dar şi Coroana cu spini, o relicvă a Pătimirilor lui Iisus Cristos.

În 1431, Henry al VI-lea, regele Angliei, a fost încoronat și rege al Franței, pe 16 decembrie, în timpul războiului de o sută de ani, acesta fiind unul dintre primele evenimente importante din istoria catedralei.  

Vezi și: Dezastrul de la Notre-Dame, în presa internațională, marți dimineață: Drama noastră

În timpul secolului al XVI-lea, starea catedralei s-a deteriorat semnificativ, mormintele și geamurile vitrate fiind distruse în numele modernizării.

Ornamentele exterioare au fost eliminate sau vandalizate pe motiv că reprezentau idolatrie. Cu toate acestea, în anii 1600, la dorința lui Ludovic al XIII-lea, Notre-Dame a fost reabilitată.

În această perioadă și-a primit și faimosa sa orgă. În timpul Revoluției Franceze, Notre-Dame a fost închisă, naţionalizată, profanată, jefuită sistematic, scoasă la vânzare pentru materiale de construcţie, iar galeria regilor de pe faţadă a fost decapitată, nu de ghilotină, ci de loviturile de ciocan. Biserica a fost transformată într-o magazie de alimente și vinuri.

La începutul secolului al XIX-lea, catedrala de abia se mai afla în picioare.  Napoleon a salvat-o de la ruină și a fost încoronat împărat acolo în decembrie 1804, dar în 1831 a fost anul marii vandalizări. Sacristia şi odoarele au fost jefuite, vitraliile au fost sparte, arhiepiscopia a fost devastată.

Victor Hugo este cel care a avertizat, în premieră, opinia publică franceză în legătură cu riscul de distrugere a celebrei catedrale pariziene, publicând în 1831 romanul "Notre-Dame de Paris", o mărturie a pasiunii sale pentru această sfidare tehnologică medievală, multă vreme dispreţuită.

Resurecţia edificiului este începută de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, care, mai bine ca oricare altul, îi înţelege funcţionalitatea, structura, şi o restaurează (1844-1864), respectându-i materialele, stilurile şi epocile prin care a trecut.

În urma celor două Notre Dame  a scăpat nevătămată din cele două războaie mondiale.

Între anii 1990 şi 1992, marea orgă, instalată în 1730,  devenită în secolul al 20-lea cea mai celebră din lume, a făcut obiectul unei restaurări de amploare.

De asemenea, a avut loc o mare campanie de curăţare a faţadei vestice, care a durat zece ani, dezvăluind, în anii 2000, monumentul în adevărata sa splendoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel