Catedrala Târgoviștei: Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci

Însoțit de un sobor de preoți și de diaconi, cu participarea a numeroși credincioși, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a săvârșit, în ziua de 17 septembrie 2023, cu prilejul duminicii după Înălțarea Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Ștefan-Mărgărit Florin Alin, pe seama Parohiei Crângași, Protoieria Titu.

Mitropolitul Nifon a reamintit, în cuvântul său de învățătură, importanța pe care Sfânta Cruce, simbolul biruinței și al Învierii, o are în cadrul Creștinismului, evocând elementele fundamentale ale istoriei legate de descoperirea ei, prin osârdia Sfintei Elena, mama Sf. Împărat Constantin cel Mare, și de rolul ei în evlavia credincioșilor. Întotdeauna, când ne referim la jertfa Crucii, ne amintim și de slava Învierii, căci cele două aspecte nu pot fi niciodată despărțite, ci sunt unite în cadrul operei de răscumpărare a Mântuitorului Hristos.

De aceea, jertfa de pe Cruce este unică, înfricoșătoare, luminoasă, dar și mântuitoare pentru lume și pentru sufletele noastre, fiindcă Sfânta Cruce a devenit altarul pe care s-a jertfit Fiul lui Dumnezeu Întrupat, pentru noi și pentru mântuirea noastră. Înaltul Ierarh a evidențiat mesajul pericopei Evangheliei zilei, arătând că adevărata libertate este aceea de a construi mereu și de a face binele, de a nu face rău, de a ne manifesta cu responsabilitate și de a nu alege niciodată răul, deoarece acesta este abuzul de libertate sau așa numita libertate fără Dumnezeu.

Lepădarea de sine nu înseamnă să-ți lepezi propria identitate și personalitate, ci să renunți la ego-ul tău care se manifestă prin lăcomie, trufie și mândrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel