Câteva zeci de mame cu copii, precum şi femei însărcinate au venit, miercuri, în Piaţa Victoriei pentru a cere Guvernului să renunţe la decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului.
La protestul de la sediul Guvernului participă mame cu copii în cărucioare, dar şi femei gravide din Bucureşti şi chiar din localităţile învecinate Capitalei. De asemnea, sunt prezente și femei aflate deja în concediu care nu sunt afectate de decizia Executivului, acestea spunând că au venit la protest "din principiu, pentru că nu este corect să se ia acest drept al copilului". Mamele au afişat un banner pe care scrie "Luaţi banii de la şpăgari, nu de la copii sugari".
Unele dintre ele au spus că vor încerca să rămână acasă cu copiii doi ani, chiar dacă nu vor primi bani decât în primul an, pentru că nu au posibilitatea să îi ducă pe copii la creşă la un an.
Mamele spun că se simt neîndreptățite pentru că au "contribuit" deja alături de toţi cetăţenii României la economii la bugetul de stat, prin diminuarea cu 15% a indemnizaţiei de creştere a copilului şi că nu mai e nevoie de alte măsuri de austeritate pe care trebuie să le suporte.
Preşedintele Asociaţiei "Mame pentru Mame", Ana Măiţă, a spus că au decis să protesteze pentru că sunt nemulţumite atât de decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului, cât şi de menţinerea limitei maxime de 3.400 de lei pe lună şi după 1 ianuarie 2011, informează Mediafax. Ea a mai spus că ordonanţa de urgenţă adoptată luni de Guvern reprezintă o lovitură pentru viitoarele mame, inclusiv pentru femeile care au rămas însărcinate la sfârşitul lunii noiembrie.
Mihăiță a mai zis că mamele vor ca guvernanţii "să nu se atingă" de prevederile anterioare referitoare la perioada de acordare a indemnizaţiei şi de limitele acesteia și a adăugat că după 1 ianuarie 2011 limita maximă a indemnizaţiei ar fi trebui să revină la 4.000 de lei pe lună, aşa cum Guvernul a promis în luna iulie, când a decis diminuarea acesteia cu 15%.
Preşedintele Asociaţiei "Mame pentru Mame" a mai spus că în cazul în care guvernanţii trebuie să ia neapărat asemenea măsuri, să le aplice peste nouă luni, pentru ca femeile care au rămas deja însărcinate şi şi-au făcut un plan financiar să nu fie afectate de aceast act normativ.
Pichetul mamelor ar urma să se încheie la ora 13.00, potrivit autorizaţiei date de municipalitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News