Câteva zeci de mumii egiptene antice cu limbi și unghii de aur au fost descoperite în morminte vechi de 2.000 de ani.
O echipă de cercetători egipteni și spanioli a găsit aceste artefacte și multe altele în timpul săpăturilor efectuate la situl arheologic Al-Bahnasa, din guvernoratul Minya, Egipt.
Misiunea lor face parte dintr-un proiect de lungă durată destinat studierii acestui sit, ultima etapă concentrându-se pe un complex funerar subteran sau o groapă comună, situată la baza unui puț ce include o sală principală și trei camere funerare.
Echipa a descoperit aproximativ 300 de mumii, dintre care 52 de rămășițe înfășurate datează din perioada ptolemaică, cea mai lungă și ultima dinastie a Egiptului Antic, care s-a desfășurat între 305 î.Hr. și 30 î.Hr.
Însă 33 dintre aceste mumii aveau limbi de aur, considerate accesorii funerare pentru viața de apoi.
Arheologii au mai declarat că au descoperit și alte artefacte de „mare valoare,” inclusiv un scarabeu cardiac în poziția sa originală, amulete cu reprezentări ale zeităților egiptene precum Horus, Thoth și Isis, precum și o figurină din teracotă a zeului Harpocrates.
Cercetătorii consideră că aceste descoperiri aduc o perspectivă nouă asupra obiceiurilor religioase din perioada ptolemaică.
Egiptenii antici credeau că aurul era considerat un metal divin, etern și înzestrat cu puteri magice.
Experții sunt de părere că aceste limbi ornate cu aur erau menite să permită celor decedați să vorbească cu zeul lumii de dincolo: Osiris.
Unghiile de aur sunt descoperite rar în context arheologic egiptean, însă se consideră că ele sunt asociate cu credința în puterile mistice ale aurului.
Unul dintre mormintele excavate, accesat printr-un puț funerar rectangular din piatră, conținea o sală centrală cu trei camere.
În interiorul acestor camere se aflau zeci de mumii aranjate cu meticulozitate, ceea ce sugerează practici de înmormântare comunale, conform lui Pons Mellado, co-director al studiului arheologic al Universității din Barcelona.
Un alt puț funerar ducea spre camere similare, dintre care una aparținea unui individ numit „Wen Nefer.”
Acest mormânt era decorat cu picturi murale detaliate, înfățișându-l pe Wen Nefer și familia sa oferind daruri zeilor precum Anubis, Osiris, Atum, Horus și Thoth.
Pe tavan, o pictură o înfățișează pe zeița Nut, înconjurată de stele, iar bărci sacre care transportă zeități precum Khepri și Ra se află pe un fundal albastru.
O mumie din această cameră era acoperită cu un strat delicat de aur, simbolizând protecția divină. Mormântul mai adăpostea patru sarcofage din piatră calcaroasă.
Mai multe referințe la diverse zeițe găsite în complexul funerar au apărut pentru prima dată în Al-Bahnasa.
Dinastia Ptolemeilor a fost o familie regală de origine greacă macedoneană care a guvernat Egiptul după ce Alexandru cel Mare a cucerit teritoriul. Această familie a condus până când Roma a învins și a preluat regatul Egiptului în 30 î.Hr.
Locația arheologică Al-Bahnasa era cunoscută istoric sub numele de orașul Oxyrhynchus, o așezare semnificativă din perioada greco-romană a Egiptului antic.
Arheologii au recuperat anterior trei fragmente antice de papirus egiptean, datând din anul 113 d.Hr. până în secolul al IV-lea, de la acest sit.
Aceste texte antice sunt documente comune, cotidiene, care conțin informații valoroase despre societatea egipteană din acea perioadă.
În primele secole d.Hr., o comunitate creștină semnificativă s-a format în Oxyrhynchus. Mai mult de o treime din cele mai vechi fragmente cunoscute ale Noului Testament provin din acest oraș antic.
Al-Bahnasa a fost săpat de mai multe ori, dezvăluind morminte din perioadele Saite, greco-romane și romane, precum și o basilică bizantină și un templu dedicat zeului morții, Osiris, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu