Povestea Cathedral Plaza pare că a ajuns la sfârșit, dar, în realitate, ”succesul” anunțat de către primarul general Nicușor Dan este... nuanțat de realitate.
Aplaudat de mulți deranjați vizual de Cathedral Plaza, din principiu, nu că ar fi interesați cu adevărat de peisagistica urbană, Nicușor Dan a promis, triumfător, că ”scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”. Desigur, se caută înțelegere la un privat căruia îi arunci banii pe fereastră.
În 20 iulie 2022, Nicușor Dan a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza.
Cathedral Plaza a primit autorizație de construcție de la Primăria Sectorului 1, în februarie 2006, an în care, două luni mai târziu, Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a contestat în instanță autorizația din cauza faptului că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. În 2011, blocul a fost finalizat și o lună mai târziu față de acel moment (iulie), Curtea de Apel Suceava a decis ”nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza” după cum afirmă PMB.
Cu alte cuvinte, construcția a început în baza unei autorizații de construcție emisă de Primăria Sectorului 1. La două luni față de acel moment, Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a decis că blocul cu geamuri de sticlă îi strică imaginea și a atacat autorizația în instanță. La o lună după ce blocul a fost finalizat, instanța a decis că autorizația de construcție este nulă, adică la 5 ani și jumătate de la emiterea ei.
Un an mai târziu, în iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița stabilește că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza.
Abia în 2013, în ianuarie, se dă o sentință definitivă, ca blocul Cathedral Plaza să fie demolat la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București. La 9 ani de la acel moment, primarul Capitalei autorizează demolarea.
Proprietarul blocului ce urmează a fi demolat este Millennium Building Development. Într-un comunicat din 2013, dezvoltatorul preciza că este unicul proprietar atât al blocului, dar și al terenului. Investiția în blocul de lângă Catedrala Sfântul Iosif a fost de 40 de milioane de euro la nivelul acelor ani - menționați mai sus - dar nu a fost niciodată dat în folosință - respectiv închiriate/vândute birourile, din cauza litigiului.
Pentru că demolarea acestei construcții nu se poate face în orice condiții, de către oricine și oricum, ci este necesară ”o execuție controlată a procesului de demolare și o folosire rațională a materialelor care rezultă din demolare”, în 2017, un expert în construcții estima prețul demolării undeva între 15 milioane de euro și 30 de milioane de euro, în funcție de evaluare. Nicușor Dan, om al cifrelor, estimează 5 - 6 milioane.
În contextul celor mai sus amintite, o solicitare a fost trimisă către Primăria Capitalei, care nu ne-a dat răspunsuri exacte.
Iată întrebările adresate:
1. Cum răspunde Primăria Sectorului 1 în cazul mai sus menționat? Primăria Capitalei, respectiv dvs, ați dai un comunicat de presă în care ați menționat că în februarie 2006, Primăria Sectorului 1 a dat autorizație de construcție pentru respectiva construcție. În iulie 2011, autorizația emisă de Primărie a fost anulată de instanță. Cum răspunde emitentul?
2. Care vor fi cheltuielile cu demolarea? Înțeleg că vorbim despre o demolare controlată, având în vedere locul în care se află. Vă rog să ne puneți la dispoziție evaluarea autorizată, care prezintă costul demolării.
3. Terenul aparține constructorului, conform unui comunicat de presă transmis de acesta în 2013. Cum va intra PMB în posesia lui pentru a-l integra în peisajul urbanistic, așa cum precizează dl. Nicușor Dan?
4. Cum și când vor fi recuperați banii de la compania deținătoare a construcției? Avem în vedere aici că acționarul unic e din Cipru, au fost verificate activele acestuia?
5. De unde vor fi atribuiți banii pentru demolarea construcției Cathedral Plaza?
La care Primăria Capitalei ne răspunde:
Achiziție publică - două luni
Proiectarea demolării - două - trei luni
Execuția demolării - un an
”Primăria Capitalei va contracta printr-o achiziție publică o firmă de construcţii care să proiecteze şi să execute lucrările de demolare. Proiectarea va dura, cu aproximație două sau trei luni, iar execuția un an.
Conform legii achizițiilor publice, trebuie făcută o cercetare de piață, care va stabili costul demolării, apoi procedura de achiziție publică va dura două sau trei luni.
Din discuţiile purtate, se estimează un cost de aproximativ 5-6 milioane de euro.
În ceea ce priveşte costurile, instanța a stabilit că aceste costuri sunt în sarcina Municipiului București. După ce Municipalitatea face aceste lucrări de demolare, va solicita ca aceste costuri să fie suportate de proprietarul clădirii, care a edificat în baza unei autorizații ilegale, și Primarul Sectorului 1, care a emis această autorizație ilegală.
Scopul Primăriei Capitalei este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureştiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât şi cu Primăria Sectorului 1.
Acest teren este un teren privat şi este dreptul proprietarului să stabilească ce va dori să facă în acea zonă, în limitele regulamentului de urbanism care există, zona fiind una protejată”.
*intertitlurile aparțin redacției
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu