Cathedral Plaza, primul bloc care va fi dărâmat în București, anunță Nicușor Dan. Costul de 8 mil. de euro, plătit de PMB

Cathedral Plaza/ foto Google Maps
Cathedral Plaza/ foto Google Maps

Premieră în București. Un bloc construit ilegal va fi dărâmat.

Primăria Municipiului București va putea demola Cathedral Plaza, un bloc de 19 etaje, după o decizie a Curții de Apel care a respins definitiv cererea de intrare în legalitate, a anunțat astăzi primarul Capitalei, Nicușor Dan.

"Curtea de Apel s-a pronunțat astăzi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea Cathedral Plaza și a respins definitiv cererea de intrare în legalitate. Asta înseamnă că, după câteva formalități juridice, clădirea va putea fi demolată în baza dispoziției pe care am semnat-o acum doi ani. Este un proces început în urmă cu 18 ani, pentru o autorizație despre care știa toată lumea că este ilegală. Beneficiarul autorizației s-a crezut șmecher, așa cum se cred șmecheri mulți investitori din ziua de azi. Așa cum am așteptat 18 ani pentru a demola această clădire, să știe și cei care se cred azi de neatins că le vom demola clădirile ilegale," a declarat Nicușor Dan, scrie Știri Diaspora.

Costul se ridică la opt milioane de euro

Costul demolării aceste clădiri nu este unul neînsemnat, este estimat între cinci și opt milioane de euro și va fi plătit de Primăria Generală a Capitalei.

"Vă fac un rezumat: autorizația nelegală a fost emisă în 2006. Au fost trei litigii importante. A mai fost un litigiu finalizat în 2010 și un alt litigiu finalizat în 2013, care a stabilit că primarul municipiului București trebuie să demoleze clădirea. Din 2013 a început un alt litigiu, care s-a terminat azi, în care beneficiarul autorizației a cerut intrarea în legalitate. Noi am spus că nu se poate, iar justiția ne-a dat dreptate. Eu am emis acum doi ani o dispoziție, care a fost atacată. Acum litigiul se va repune pe rol și dispoziția va fi pusă în aplicare.

Sarcina demolării este a municipiului București. Costul demolării este estimat între cinci și opt milioane de euro și va fi plătit de Primăria Generală. Noi vom cere apoi banii de la Primăria Sectorului 1, pentru că ei au eliberat autorizația nelegală. Mai departe, Primăria Sectorului 1 se poate îndrepta împotriva primarului de atunci, domnului Chiliman, și împotriva arhitectului-șef de atunci.

Estimativ, probabil că într-un an vom avea o decizie clară de demolare. Procesele au costat până acum 30.000 - 40.000 lei. La orice fel de construcție, pentru a face un proiect tehnic de demolare, trebuie să faci o expertiză tehnică. Un expert tehnic în structuri îți va spune în ce etape trebuie să demolezi, astfel încât să nu pui în pericol clădirile din jur. Eram în procedura de achiziție, dar ne-am oprit. O să continuăm cu expertiza, ca să putem începe demolarea," a mai spus Nicușor Dan. 

Citește și: EXCLUSIV  Cathedral Plaza, demolată pe banii bucureștenilor pentru că afecta imaginea Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Nicușor Dan se laudă cu ”reușita”. De râs, dacă n-ar fi de plâns

Într-un răspuns exclusiv pentru DCNews, Primăria Capitalei spunea că va pune la pământ Cathedral Plaza într-un an și jumătate: 

”Achiziție publică - două luni

Proiectarea demolării - două - trei luni

Execuția demolării - un an

”Primăria Capitalei va contracta printr-o achiziție publică o firmă de construcţii care să proiecteze şi să execute lucrările de demolare. Proiectarea va dura, cu aproximație două sau trei luni, iar execuția un an. 

Conform legii achizițiilor publice, trebuie făcută o cercetare de piață, care va stabili costul demolării, apoi procedura de achiziție publică va dura două sau trei luni.

Din discuţiile purtate, se estimează un cost de aproximativ 5-6 milioane de euro. 

În ceea ce priveşte costurile, instanța a stabilit că aceste costuri sunt în sarcina Municipiului București. După ce Municipalitatea face aceste lucrări de demolare, va solicita ca aceste costuri să fie suportate de proprietarul clădirii, care a edificat în baza unei autorizații ilegale, și Primarul Sectorului 1, care a emis această autorizație ilegală.

Scopul Primăriei Capitalei este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureştiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât şi cu Primăria Sectorului 1.

Acest teren este un teren privat şi este dreptul proprietarului să stabilească ce va dori să facă în acea zonă, în limitele regulamentului de urbanism care există, zona fiind una protejată”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel