Câți bani alocă România pentru îngrijirea preventivă

Iată câți bani alocă românii pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Foto: Pixabay.com
Iată câți bani alocă românii pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Foto: Pixabay.com

România alocă doar 1,4% din cheltuieli pentru îngrijire preventivă, adică 40 de lei per locuitor, arată un raport al InfoCons. 

În aceasta perioada a pandemiei COVID-19, este interesant de știut cât se cheltuiește pentru îngrijirea preventivă care are ca scop evitarea sau reducerea numărului sau a gravității leziunilor și bolilor, consecințele și complicațiile acestora.

În medie, în UE, cheltuielile publice și private pentru îngrijirea preventivă au reprezentat 2,8% din totalul cheltuielilor de sănătate în 2018:

1. -imagine fara descriere- (unnamed_26894700.jpg)

cele mai mari ponderi înregistrate în:

- Italia (4,4%);

- Finlanda (4,0%)

cea mai mică pondere a cheltuielilor de îngrijire preventivă:

- Slovacia (0,8% din cheltuielile totale de sănătate);

- Grecia, Cipru și Malta (toate 1,3%);

- România (1,4%).

2. -imagine fara descriere- (unnamed-1_57862000.jpg)

Cele mai mari cheltuieli pentru îngrijire preventivă 

În raport cu dimensiunea populației, cheltuielile pentru îngrijirea preventivă au fost cele mai mari în rândul statelor membre ale UE în Suedia (165 EUR pe locuitor), Finlanda (152 EUR), Germania (148 EUR) și Țările de Jos (146 EUR) în 2018, în timp ce a fost cea mai mică în România și Slovacia (ambele 8 EUR pe locuitor).

“Dacă tot alocăm cele mai puține fonduri pentru sănătate , trebuie să adoptăm fiecare dintre noi o9atitudine și să fim mai atenți la alimentele pe care le achiziționăm în primul rând, să citim eticheta și dacă nu înțelegem tot ceea ce este scris pe aceasta mai bine lăsăm produsul în raft decât să ne afecteze mai târziu. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm.  În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții și producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la împlinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

3. -imagine fara descriere- (unnamed-2_74217900.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel