EXCLUSIV  Câți români au bani pentru a face față unui dezastru. Ciuncan, UNSAR, dezvăluie cifre catastrofale

foto: Freepik
foto: Freepik

Își permit românii să se reabiliteze pe cont propriu și să acopere costurile pagubelor după un dezastru?

Fundația Institutul de Studii Financiare și trustul de presă DC Media Group au organizat joi, 29 februarie 2024, Conferința "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a,”Provocări în Educația financiară din România!”, întâlnire în cadrul căreia s-a discutat și despre preocuparea dar și disponibilitatea financiară a românilor în ceea ce privește asigurările de locuințe.

Din păcate, cifrele nu sunt din cel mai "fericit" registru. Doar 11% dintre români își permit să acopere eventualele costuri ale unor reparații sau înlocuiri de bunuri în cazul în care locuința le-ar fi afectată de un dezastru.

"În acest moment, doar 11% dintre români spun că ar putea să facă față financiar în ceea ce privește acoperirea costurilor cu repararea sau cu înlocuirea bunurilor, bunuri care ar fi afectate de un potențial dezastru. De-aici e bine să plecăm: să ne gândim în primul rând la oameni, la reziliența societății și a economiei și la ce putem să facem ca să le fie mai bine cetățenilor.

V-o spun în premieră. În 2023 industria de asigurări a plătit în fiecare zi calendaristică despăgubiri de peste 5 milioane de euro. O parte din acești bani merg către zona de despăgubiri aferente asigurărilor de locuințe unde am văzut, anul trecut, în primele nouă luni, o creștere de 61% a despăgubirilor plătite. E un semn clar că sistemul funcționează, însă, cu siguranță, aceste cifre ar putea să fie mult mai mari dacă și penetrarea, gradul de cuprindere al asigurărilor de locuințe ar fi în creștere. 

E foarte bine că se discută public despre aceste întâlniri cu structurile asociative din țară, suntem absolut deschiși și vrem să vedem cum putem să contribuim la reziliență. 7.600.000 de locuințe nu au niciun fel de protecție financiară oferită de asigurare. Sunt cifre importante și cred că putem să contribuim aici.

Educația financiară este un pilon important în societate, însă mai avem de lucru. E nevoie de consecvență. Putem să tragem linie abia după 10-15 ani. Avem o strategie de educație financiară, dar cred că mai important e cum o aplicăm" a conchis Alexandru Ciuncan, președinte și director general UNSAR. 

Mai multe informații, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel