Senatorul USR Radu Mihail a propus, la Diaspora în Direct, două soluţii care ar duce rapid la întoarcerea a sute de mii de angajaţi români din Diaspora.
"Şomajul din România, în acest moment, e foarte redus. Nu doar atât, dar avem companii care aduc muncitori din ţări precum Filipine, Turcia, Pakistan, etc. Mai ales în domenii sensibile, cum ar fi HoReCa sau Construcţii. În condiţiile în care noi avem români care lucrează în aceleaşi domenii în afara ţării.
Totul revine la remunerare corectă, deci omul trebuie să fie plătit corect pentru munca sa, iar statul să nu fie hrăpăreţ să ia taxe. Când vom reuşi, pentru românii care se întorc să lucreze în HoReCa spre exemplu, să fie plătiţi corect şi să aibă la dispoziţie servicii de la stat corecte, cred că vorbim de sute de mii de români rapid. Nu e nicio filozofie", a punctat senatorul USR Radu Mihail.
"Nu ne-am întoarce din nou la patronul român? Printre şoferii de TIR e o vorbă celebră a patronilor, că dacă aruncă cheia, vin alţi 10 din spate. Nu ne-am întoarce din nou la paradigma aceea? Au crescut salariile în România, şi asta şi pentru că nu se mai găsesc la fel de uşor angajaţi", a intervenit Bogdan Bolojan.
"Nu cred că soluţia este să reduci numărul locurilor de muncă ca să te asiguri că ai salariile la un nivel decent. Soluţia este să dezvolţi economia, să ai concurenţă pe piaţă, să ai mai mulţi transportatori competitivi pe plan european, să ai industrie care se dezvoltă şi mai mult, şi toată această creştere va aduce o creştere de forţă de muncă şi va permite menţinerea salariilor la nivel decent. Şi trebuie combinat cu reducerea de taxe.
Cu toate sughiţurile din ultimii 35 de ani, faptul că am intrat în UE ne-a transformat radical. Acum câteva săptămâni, cineva mi-a spus că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu, că aveam fabrici şi uzine, că făceam maşini, acum nu mai avem nimic. Producţia industrială a României astăzi, în 2022, a fost de 15 ori mai mare decât producţia din orice an dinainte de 1989. Ţara asta nu s-a dublat, nu s-a triplat. De 15 ori s-a multiplicat producţia industrială. Faptul că nu mai vedem furnale este pentru că industria privată face lucruri care au sens economic", a mai precizat senatorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News