EXCLUSIV  Câți români mai sunt în România vs. câți sunt în diaspora. Chirieac, după ce Cârciu i-a zis cifrele: N-am fost atât de mulți nici pe vremea lui Ceaușescu / video

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Gheorghe Cârciu, candidat al PSD la Parlamentul European, a fost invitat la emisiunea electorală DC Votez, unde a vorbit despre numărul de români care se află în diaspora.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, la emisiunea DC Votez, Gheorghe Cârciu, candidat al PSD la Parlamentul European, a vorbit despre numărul de români din afara granițelor țării.

„Românii din diaspora, mai puțin comunitățile istorice, se ridica la o cifră oficială de 5,7 milioane în decembrie 2021. Această cifră ne-a furnizat-o Ministerul Afacerilor Externe din numărătoarea statelor unde trăiesc români.

În Franța sunt oficial 106.000, dar neoficial sunt cel puțin 700.000 - 800.000. Marea Britanie are oficial aproximativ 900.000, dar neoficial am trecut de 1,2 milioane. Sunt țări, de pildă Germania, care nu mai numără cetățenii care au cetățenie în statul unde trăiesc. Aceștia nu mai sunt numărați ca și români.

În Spania e un amestec. Acolo avem numărați aproximativ 1.070.000 de români, dar eu cred că sunt mai puțini, pentru că au migrat foarte mulți și probabil nu au ieșit din baza lor de date. Sunt, de asemenea, unii care au renunțat la cetățenia română fiindcă au cetățenie spaniolă, lucru care nu va mai fi necesar din toamna anului acesta“, a spus Gheorghe Cârciu.

„Marcel Ciolacu încearcă să obțină asta de la Pedro Sánchez. Spania are vreo două derogări. E foarte important pentru românii din Spania să știe că vor putea să fie și cetățeni români, și cetățeni ai Spaniei, grație intervenției Guvernului de la București și acceptului Guvernului de la Madrid.“, a zis Bogdan Chirieac.

Câți români mai sunt în România vs. câți sunt în diaspora

„Înțeleg faptul că avem oficial vreo 6 milioane de români în diaspora, neoficial mai sunt vreo 2 milioane. În țară câți mai suntem?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„18 milioane. S-ar putea ca unii dintre ei să fie numărați de două ori“, a spus Gheorghe Cârciu.

„N-am fost atât de mulți nici pe vremea lui Ceaușescu“, a adăugat Bogdan Chirieac.

„De atunci ne-am mai înmulțit! De ce nu ne-am putea înmulți? Nu avem voie?“, a întrebat Gheorghe Cârciu.

„Fiindcă natalitatea este negativă.“, a spus Bogdan Chirieac.

„A început să fie în creștere. Mai mult, avem comunitățile din jurul granițelor care numără și ele 3 milioane. Suntem aproape 30 de milioane în lumea întreagă. Sunt români la a doua, a treia, chiar a patra generație. Sunt unii care au deja strănepoți.

Numărătoarea spune clar că sunt 18 milioane în interiorul granițelor și sunt unii care sunt atât în România, cât și în afara granițelor, dar e firesc să fie numărați aici, pentru că plătesc impozit și au activitate în România, dar trăiesc în afara granițelor de 15-20 de ani“, a mai zis Gheorghe Cârciu.

Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF: 41240002

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel