Acest fruct este considerat cel mai gustos din lume.
Physalis peruviana este denumirea oficială a fructului cu origini în America de Sud, iar la noi mai poartă denumirea de cătină incașă, în timp ce în SUA este numit goldenberry (fructul de pădure de aur). Este bine ca acest fruct să nu fie confundat cu rudele sale care cresc și la noi prin păduri sau pe marginea drumurilor, tot soiuri de physalis, dar care au doar rol decorativ fiind toxice în rest.
Physalis peruviana este considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe din lume. Precum rudele sale, fructul comestibil are culoare portocalie și este acoperit de o manta ca de hârtie creponată având un aspect asemănător lampionului chinezesc.
Physalis este un fruct căutat pentru substanțele conținute. Este un fruct bogat în vitamine din complexul B, B12 fiind rar întâlnită în alte vegetale. De asemenea physalis are în compoziție vitamina P recunoscută pentru proprietățile anti-inflamatorii, anti-oxidante și anti-virale. Aceste fructe mai conțin vitamina A , iar cantitatea de vitamina C este dublă față de lămâie. Fructele Physalis au un conținut ridicat de proteină, aproximativ 16%, calciu, fier, fosfor, zaharuri. Bogate în carotenoide și polizaharide, aceste fructe ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. De asemenea fructele pysalis conțin 18 aminoacizi și toți cei 8 aminoazici esențiali.
Melatonina din fruct previne bolile neurodegenerative la persoanele în vâstă. Acest fruct mai este utilizat în tratarea/prevenirea cancerului, a leucemiei, reumatismului, astmului, malariei, hepatitei, dermatitei, litiazei renale sau a gutei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News