Motocicliști înarmați au invadat școala Kuriga pe 7 martie și i-au dus pe copii în pădure înainte ca forțele de securitate să poată ajunge.
Cel puțin 137 dintre cei aproape 300 de copii nigerieni răpiți acum mai bine de două săptămâni dintr-o școală din statul nord-vestic Kaduna au fost eliberați duminică, a declarat armata acestei țări din Africa de Vest, notează și Scrippnews.
O declarație anterioară a guvernului sugera că toți elevii au fost eliberați.
Motocicliștii înarmați au invadat școala Kuriga pe 7 martie și i-au dus pe copii în păduri înainte ca forțele de securitate să poată ajunge, în timp ce familiile terorizate priveau neputincioase. Autoritățile școlare au declarat că au fost răpiți în total 287 de elevi în timpul atacului, cel puțin 100 dintre ei având vârsta de 12 ani sau mai puțin.
Cel puțin 1.400 de elevi au fost răpiți din școlile nigeriene începând cu anul 2014, când militanții Boko Haram au răpit sute de fete din satul Chibok din statul Borno. În ultimii ani, răpirile au fost concentrate în regiunile nord-vestică și centrală ale țării, unde zeci de grupuri armate își îndreaptă frecvent atenția către sate și călători în scopuri de răscumpărare.
Cei 137 de copii au fost eliberați în statul Zamfara, o enclavă cunoscută pentru răpiri, la peste 200 de kilometri distanță de școala lor, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei nigeriene, generalul de brigadă Edward Buba, într-o declarație.
"Se vor depune eforturi până când ceilalți ostatici vor fi găsiți, iar teroriștii arestați, judecați și aduși în fața justiției nigeriene", a spus Buba.
Cel puțin alți 17 elevi din nordul statului Sokoto au fost de asemenea eliberați două săptămâni după ce au fost luați ostatici, potrivit unei declarații emise sâmbătă de guvernul statului Sokoto.
Guvernatorul statului Kaduna, Uba Sani, care a anunțat prima dată eliberarea, nu a oferit detalii despre operațiune. Biroul său nu a putut fi contactat duminică pentru a clarifica discrepanța în numărul celor eliberați. Associated Press nu a putut lua legătura cu localnicii din orașul Kuriga, unde nu este disponibilă o rețea mobilă.
Sub presiunea crescândă de a pune capăt răpirilor în masă din nordul Nigeriei, președintele Bola Tinubu a promis că administrația sa "depune strategii detaliate pentru a asigura că școlile noastre rămân sanctuare sigure de învățare, nu ascunzișuri pentru răpiri fără scrupule."
Tinubu s-a angajat să îi salveze pe copii "fără să plătească niciun ban" ca răscumpărare. Dar răscumpărările sunt adesea plătite pentru răpiri, adesea aranjate de familii, și este rar ca oficialii din Nigeria să admită plățile.
Nicio grupare nu și-a asumat responsabilitatea pentru răpirea din Kaduna, pe care localnicii o blamează pe grupurile de bandiți cunoscute pentru crime în masă și răpiri în regiunea nordică afectată de conflicte.
Cel puțin două persoane cu cunoștințe extinse despre criza de securitate din nord-vestul Nigeriei au declarat pentru AP că identitatea răpitorilor este cunoscută.
Murtala Ahmed Rufa'i, profesor de studii despre pace și conflict la Universitatea Usmanu Danfodiyo, și Sheikh Ahmad Gumi, un cleric care a negociat cu bandiții, au declarat că aceștia se ascund în pădurile vaste și necontrolate ale regiunii.
Arestările sunt rare în răpirile în masă din Nigeria, deoarece victimele sunt de obicei eliberate doar după ce familiile disperate plătesc răscumpărări sau prin înțelegeri cu oficialii guvernamentali și de securitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu