Căutările rachetei rusești prăbușite în Polonia, încheiate fără un rezultat clar

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Polonia a încheiat căutările sâmbătă, după ce nu au fost găsite fragmente ale unei presupuse rachete rusești care, conform declarațiilor, ar fi încălcat spațiul aerian al țării vineri dimineața, a declarat armata poloneză, potrivit Reuters.

"La ora 15:00 (ora 14:00 GMT), inspectarea zonei desemnate a fost finalizată... Rezultatul căutării a fost negativ", a scris comanda operațională a armatei poloneze pe platforma de social media X.

"Activitățile militare au fost finalizate și nu planificăm nicio verificare suplimentară pe teren."

Oficialii militari polonezi au declarat vineri că un obiect a încălcat spațiul aerian al țării dinspre direcția frontierei cu Ucraina vineri dimineața, pierzând semnalul în decurs de trei minute de la intrare.

Autoritățile ucrainene au raportat un atac masiv asupra diferitelor orașe din Ucraina în primele ore ale dimineții de vineri.

"Părțile ucrainene și aliații au confirmat preliminar înregistrările radarului nostru conform cărora obiectul a părăsit teritoriul polonez", a declarat un purtător de cuvânt al comandamentului operațional pentru Reuters sâmbătă.

Aproape 500 de soldați ai Forței de Apărare Teritorială au participat la căutările din apropierea orașului Zamość din sud-estul Poloniei, a informat comandamentul operațional pe X.

Polonia, membră NATO, a denunţat vineri o 'încălcare' a spaţiului său aerian 'de către o rachetă de croazieră', chemând Rusia 'să înceteze imediat acest tip de operaţiuni', relatează AFP. 

Ministerul de Externe l-a convocat vineri seară pe însărcinatul cu afaceri al Federaţiei Ruse în Polonia. În nota care i-a fost transmisă, Varşovia a cerut 'să explice incidentul de încălcare a spaţiului aerian al Republicii Polone de către o rachetă de croazieră şi să înceteze imediat acest tip de operaţiuni', potrivit unui comunicat al ministerului.

Varşovia anunţase anterior că o rachetă rusească a pătruns în spaţiul său aerian vineri dimineaţă înainte de a-l părăsi în direcţia Ucrainei, ţintă a unui val mortal de lovituri ruseşti.

'Totul indică faptul că o rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez. Am reperat-o cu mijloacele radar. A părăsit acest spaţiu' după câteva minute, în direcţia Ucrainei, a declarat presei şeful Statului Major al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula.

'Avem confirmarea radar, atât la nivel naţional, cât şi la cel al aliaţilor', a adăugat acest general. Racheta rusească a stat mai puţin de trei minute spaţiul aerian polonez, unde a parcurs aproximativ 40 de kilometri, înainte de a reintra în spaţiul aerian ucrainean, a precizat la rândul său Maciej Klisz, comandantul de operaţiuni al armatei poloneze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel