Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu spune că un proiect de lege privind interzicerea activității căutătorilor de comori ar putea avea mai multe punte ree, decât o permisiune controală. El spune că în acest moment, la nivelul Ministerului Culturii și Identității Naționale se încearcă găsirea unei soluții optime.
"Avem un grup de lucru care va găsi cea mai bună variantă pentru protejarea tezaurelor descoperite. Important este să găsim calea prin care statul să beneficieze de activitatea acestor domni (căutătorii de comori cu detectorul de metale — n.r.) și să nu-i lăsăm sub nicio formă să distrugă ce se poate găsi. E o discuție lungă. Nicio interdicție nu a oprit pe cineva să facă ceva. Important este să înțelegem că o interdicție de genul ăsta poate avea la un moment dat și mai multe puncte rele decât o permisiune controlată. Pentru că poți să găsești un tezaur, să-l topești și să-l faci lingou și s-a ales praful și de tezaur, și de tot", a declarat Lucian Romașcanu.
Ministrul afirmă că "instrucțiunea emisă de ministrul Culturii pe vremuri este însă fundamental ilegală, deci ea trebuie retrasă la un moment dat". "Numai că nu trebuie retrasă acum, ci trebuie înlocuită cu ceva care să funcționeze", a precizat Lucian Romașcanu.
Declarația lui Romașcanu survine în contextul în care un grup de 26 de specialiști din Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) cer ministrului Culturii să ia atitudine cu privire la acțiunile și afirmațiile managerului MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, despre care spun că ar promova "o imagine pozitivă a cetățeanului ce deține legal un detector de metale și își merită pe deplin recompensa patriotică", relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu