Cauți idei de amenajare grădiniță? TOP 5 aspecte esențiale

Amenajarea grădiniței joacă un rol esențial în pregătirea copilului pentru viață și de cele mai multe ori este un factor de decizie important pentru părinți în alegerea ei. 

Grădinița este începutul călătoriei unui copil în procesul de învățare. Este un loc magic unde poveștile prind viață, unde se formează primele prietenii. De asemenea, pentru mulți copii este cea de-a doua casă unde petrec foarte multe ore din zi, unde dorm, mănâncă, învață și se joacă. 

Amenajarea unei săli de grădiniță este o sarcină importantă care necesită o analiză atentă a nevoilor copiilor. Este esențial să creezi un spațiu sigur și propice învățării. Dacă ai decis că este momentul pentru proiectul de amenajare grădiniță, este important să iei în considerare aspectul, dimensiunea și tipul de mobilier pentru a crea un mediu care încurajează explorarea și creativitatea. 

Luând în considerare grupa de vârstă a copiilor, nevoile lor individuale și activitățile pe care le vor desfășura în clasă, poți crea un spațiu modern care să îndeplinească toate cerințele lor educaționale și să fie ușor de întreținut pe termen lung.

Fie că ești la începutul unei afaceri și vrei să deschizi o grădiniță privată, fie că ești un educator care caută sfaturi de design pentru a crea un spațiu cât mai potrivit pentru dezvoltarea copiilor, îți prezentăm 5 aspecte esențiale în amenajarea grădiniței moderne:

1. Siguranța pe primul loc

Siguranța ar trebui să fie prima prioritate în amenajarea oricărei grădinițe. Pentru că vorbim de copii de vârste foarte mici, extrem de activi și predispuși la căzături, unul dintre cele mai importante detalii de amenajare este pardoseala. Copiii mici de grădiniță sunt extrem de vulnerabili la căzături, așadar pentru a preveni micile accidente alege o pardoseală continuă, fără rosturi, antiderapantă și tratată antibacterian.

Pentru sala de clasă unde copiii obișnuiesc să stea foarte mult pe podea și să se joace, optează pentru o pardoseală textilă, ușor de curățat. Flotex Metro de la Dacca este o soluție de pardoseală textilă care vine într-o paletă modernă și variată de culori.

Pentru zona mesei, sala cu paturi și holuri, o alegere ideală este o pardoseală continuă Marmoleum, un tip de linoleum antibacterian 100% natural. Întreținerea și curățarea linoleumului natural se face ușor, cu un mop uscat sau umed. Este rezistent la trafic intens și are capacitatea de a-și păstra aspectul timp îndelungat. Linoleumul este în același timp un excelent izolator termic și fonic, extrem de rezistent la uzură și foarte ușor de curățat.

De asemenea, copiii sunt extrem de vulnerabili la zonele cu colțuri ascuțite. Alege paturi, scaune și mese cu colțuri rotunjite. În plus, obiectele cu potențial de accidentare precum cuierele tip pom, vazele de flori sau statuetele trebuie plasate în altă parte, nu în sala de clasă.

2. Culori vesele, cu semnificație

Designul grădiniței are un impact semnificativ în influențarea interesului copiilor. În afară de factorul de siguranță, trebuie să fim conștienți și de ce fel de design de grădiniță poate stârni interesul copiilor de a învăța și de a se concentra în timpul orei.

În procesul de amenajare grădiniță ar trebui să se ia în considerare culori și elemente inspirate din natură. Cunoștințele de psihologie a culorilor ar trebui aplicate în designul grădiniței, deoarece culorile diferite vor stimula emoții diferite. De fapt, culoarea are un impact puternic asupra dezvoltării abilităților cognitive și de gândire ale copiilor. Copilăria timpurie este cea mai importantă etapă a creșterii copiilor.

Potrivit teoriei culorilor, semnificația lor este:

Roșu: Stimulează, energizează, determină la acțiune, îmbunătățește concentrarea.

Portocaliu: Stimulează gândirea critică și memorarea; crește pofta de mâncare.

Galben: Promovează conștientizarea și ajută la eliberarea serotoninei pentru o dispoziție fericită.

Verde: Calmează și favorizează concentrarea.

Albastru: Îmbunătățește creativitatea, vigilența, memoria și starea de spirit.

Violet: Reprezintă înțelepciunea și autoritatea; impune respect.

Roz: Este liniștitor, reduce ritmul cardiac, are efect energizant (combinat cu nuanțe saturate) sau efect reconfortant (cu nuanțe mai deschise).Negru: Promovează eficiența, oferă o notă sofisticată.

Alb: Transmite simplitate, claritate, puritate și oferă senzația de curățenie.

Prin urmare, tonul general de culoare ar trebui să fie unul deschis, pastelat. Tonurile puternice pot fi folosite ca nuanțe principale, doar pentru a evidenția anumite detalii precum intrarea principală, ușa către baie sau delimitarea colțului de lectură.

3. Mobilier rezistent

La grădiniță, copiii învață, se joacă și se distrează. În timpul jocului, abilitățile lor de comunicare, coordonare și de gândire logică sunt îmbunătățite. Cu o puternică curiozitate, copiii de grădiniță sunt energici și activi de aceea alegerea unui mobilier sigur și rezistent la uzură este foarte important.

Din acest motiv, toate piesele de mobilier trebuie selectate cu atenție în ceea ce privește dimensiunea, forma și robustețea pentru a face față unei utilizări intense. Este esențial să te asiguri că mobilierul are orientarea corectă pentru o postură bună. Copiii la această vârstă sunt în perioada de creștere și trebuie sprijiniți pentru o dezvoltare sănătoasă. 

În plus, ia în considerare folosirea scaunelor și meselor pliabile pentru a avea un spațiu de învățare versatil. Când piesele de mobilier sunt pliabile sau se pot muta cu ușurință, ele pot fi depozitate dacă nu sunt necesare, astfel încât spațiul să poată fi utilizat diferit.

4. Iluminat eficient

Copiii de grădiniță nu au încă dezvoltată răbdarea și nu stau pentru mult timp în același loc. Au adesea o varietate de activități, așa că sala de clasă ar trebui să aibă suficient spațiu pentru ca micuții să desfășoare activitățile în siguranță și plăcut. Grădinița ar trebui să creeze un spațiu confortabil pentru a îmbunătăți eficiența activităților în interior.

Tocmai de aceea, iluminatul eficient în grădiniță este esențial. O clasă iluminată corespunzător, printr-o îmbinare între lumina de la soare și iluminatul artificial, va crea condițiile optime de învățare, joacă și somn, îmbunătățind eficiența desfășurării activitățile copiilor mici.

O atenție deosebită trebuie acordată corpurilor de iluminat care vor fi amplasate la înălțimea copiilor, precum lămpile sau spoturile la nivelul podelei. De asemenea, este esențial să alegi obiecte realizate din materiale naturale precum lemnul sau pe cele care sunt vopsite cu produse sau lacuri non-toxice.

5. Design acustic

Designul acustic este, de asemenea, important într-o grădiniță. Nivelul de zgomot în sălile de clasă este în general foarte ridicat. Profesorii trebuie adesea să vorbească mai tare pentru a se face auziți și deseori copiii mici au accese de nemulțumire, plâng foarte ușor, trântesc jucării, ceea ce înseamnă sunete stridente și un zgomot de fond extrem de perturbator. Inteligibilitatea sunetelor și a vorbirii joacă un rol important chiar și pentru cei mai mici copii. 

Tocmai de aceea, utilizarea materialelor absorbante ajută la atenuarea zgomotelor. Panourile acustice sunt recomandate pentru eficiența și versatilitatea lor, în plus permit crearea diferitelor forme potrivite pentru mediul grădiniței. 

Amenajarea grădiniței este importantă deoarece reflectă stilul și calitatea de predare a personalului didactic. Mobilierul și decorul contribuie la siguranța copiilor și facilitează învățarea, mai ales în primii ani. Dacă ai nevoie de ajutor în amenajarea grădiniței, școlii sau a claselor de afterschool, DACCA îți este alături cu soluții moderne și complete de design interior, de la la pardoseală, tapet, mobilier sau corpuri de iluminat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel