Cauze incendiu Matei Balş. Val Vâlcu: Medicii din Italia au spus CLAR. Închideţi societatea sau închidem spitalele

Jurnalistul Val Vâlcu, explicaţii după incendiul de la Matei Balş. Comparaţie cu Italia
Jurnalistul Val Vâlcu, explicaţii după incendiul de la Matei Balş. Comparaţie cu Italia

Jurnalistul Val Vâlcu a spus de ce sistemul de sănătate din România nu mai face faţă şi de ce se produc tragedii precum cea de la Matei Balş. 

Acesta a arătat diferenţa între România şi Italia şi a spus şi care sunt problemele principale care au dus la incendiul de la Matei Balş. 

"Dacă ne întoarcem în timp, să spunem la incendiul de la Maternitatea Giuleşti, cine a răspuns acolo? O asistentă şi managerul. De ce? Pentru că au acceptat să lucreze în afara normelor. O normativă spune că trebuie o asistentă la 8 paturi. De ce a acceptat să lucreze la 16? La fel şi directorul, dacă nu are 5 asistente, una de rezervă şi 2 pe fiecare tură, să spună că închide spitalul. 

Salonul de la Balş avea, la 3 paturi, un tub de oxigen. Şi nu erau folosite de fiecare dată. Acum stau pacienţii de COVID-19 câte trei în salon, şi fiecare pat e dotat cu oxigen. Gândiţi-vă că oxigenul scapă, pe la mască, nu poartă toată lumea corect. E o concentraţie mare de oxigen. E ca la forjă, unde se topesc metale. Orice scânteie, orice descărcare electrică poate produce o tragedie, ca la Piatra Neamţ şi, acum, la Matei Balş. 

De ce este supraîncărcat? Păi lockdown nu am vrut. În Italia de ce a fost lockdown? Medicii au spus că atâtea locuri sunt la ATI în condiţii de siguranţă, atâtea persoane intră în spital. Închideţi societatea sau închidem spitalul", a spus jurnalistul Val Vâlcu la Antena 3.

"Nu poţi cere standarde occidentale când cheltui ca o ţară africană"

Întrebat dacă oamenii se vor teme să mai meargă în spitale, pentru că ar putea muri în incendii, Val Vâlcu l-a taxat pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.  

"Trebuie să recunoaştem că atât este capacitatea sistemului medical din România. Ne spune Vlad Voiculescu că sunt bani dar nu au fost bine cheltuiţi. Nu e adevărat. Suntem la 4-5 la sută din PIB, în condiţiile în care Franţa are 11 la sută dintr-un PIB mai mare, iar preţurile sunt comparabile. Nu poţi cere standarde de occident când cheltui ca o ţară africană. 

Medicii se sacrifică. E mai greu să lucrezi cu 3 pacienţi pe salon, toţi 3 cazuri grave. În general, la un spital de infecţioase nu sunt toate cazurile critice. Deci medicii acceptă să facă o muncă în plus. Conducerea spitalului se mobilizează ca la război şi se trimit controale ca pe timp de pace. Să ne uităm doar la ce s-a întâmplat la Rădăuţi, cu birocraţii pe care Cîţu îi stârneşte din birou.", a mai spus jurnalistul.  

VEZI ŞI Sancțiuni la centrul de vaccinare COVID-19 din Spitalul Municipal Rădăuți. Persoane din etapa 3, vaccinate în etapa 2

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel