Cauzele inundațiilor din Galați. Climatologul Roxana Bojariu: Episoade cu vreme extremă pot să apară oriunde, riscul este diferit

FOTO: ISU Galați
FOTO: ISU Galați

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit despre cauzele inundaților din județul Galați, care au lăsat în urmă pagube umane și materiale impresionante.

Climatologul Roxana Bojariu a intervenit la un post TV unde a comentat afirmația ministrului Mediului, Mircea Fechet, care susține că ”în contextul schimbărilor climatice, cu astfel de fenomene ne vom întâlni tot mai des. Astfel de fenomene ar trebui să vedem la 100 de ani, dar le vedem tot mai des”, amintind de inundațiile din 2007 și 2013, această declarație fiind dată în județul Galați, județul afectat de cele mai importante inundații din ultimii 14 ani, în urma cărora patru persoane au murit, iar peste 5.000 de locuințe au fost distruse.

”Evident că schimbarea climei aduce modificări în statistica fenomenelor extreme și vorbim aici inclusiv de acești cicloni mediteraneeni, cicloni în generale, sisteme de joasă presiune care vin cu precipitații, pe fondul încălzirii globale într-o atmosferă mai caldă avem o cantitate mai mare înmagazinată de vapori de apă pentru că avem, pe de o parte această atmosferă caldă care ține o cantitate mai mare de vapori de apă, dar avem și o evaporare mai intensă de la suprafețe mai cale de ale mărilor și oceanelor.

În cazul nostru, particular, avem anomalii pozitive ale Mării Mediterane și a Mării Negre, pentru că acești cicloni și-au tras o parte din energie și prin Marea Neagră, or aceste anomalii de temperaturi, mul mai ridicate decât în mod obișnuit, chiar și cu 4-5 grade mai mult decât ar fi normal e clar că au alimentat ciclonul și avem precipitațiile acestea mult mai dese, iar lucrul acesta ar putea să se repete în toamna asta, în toamnele ce vin, dar în general în toate anotimpurile”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, la Digi 24.

Citește și: Un bărbat din Galați a izbucnit în lacrimi de fericire când și-a găsit câinele în viață, deși casa i-a fost distrusă de inundații

Bojariu: Uneori ne depășește capacitatea

Întrebată dacă aceste fenomene s-ar putea repeta oriunde în țară sau avem zone cu un risc mai mare, știut fiind că zona de sud a Moldovei a avut episoade de vreme extremă și în sezonul de iarnă.

”Episoade cu vreme extremă pot să apară oriunde, dar în funcție de factorii locali, dar și în funcție de expunerea locală, riscul este diferit. De exemplu, dacă ridici casele în albia râului sau foarte aproape de albia râului, căci nu ține doar de relief, dar și de vreme. Factorii aceștia merg împreună. Țin de fondul acesta al încălzirii globale care vine cu o cantitate sporită de căldură și vapori de apă în întreg sistem. Căldură și vapori de apă care sunt transportate de aceste sisteme de vreme, dintr-un loc în altul. Și atunci poți să ai într-un loc secetă forate puternică și poți să ai precipitații foarte intense”, a mai spus Roxana Bojariu.

Se pot face lucruri, e adevărat că avem fenomene extreme cu o intensitate care uneori ne depășește capacitatea, dar trebuie să gândim lucrurile, nu doar pe termen scurt, iar aici au funcționat pe termen scurt.

Astfel de fenomene, pe termen scurt, au fost atenționate, avertizate în așa fel încât să salvăm viețile omenești, dar pe termen mediu și lung trebuie modificată infrastructura, trebuie modificat felul în care dezvoltăm localitățile, planurile urbanistice de acolo, felul în care folosim, de exemplu, împădurirea în așa fel încât să interceptăm o parte din apă, să ținem solul mai bine, dacă avem versanți să nu ne vină și apa de pe versanți, să decolmatăm acolo unde este cazul, să avem o regularizare, inclusiv pentru aceste sisteme bazinale mai mici. (...)

Nu poți să oprești cu totul fenomenul, dar poți să limitezi impactul, pagubele destul de mari, Va ploua mult, vom avea probleme, dar nu atât de grave ca acestea, dacă își faci o gestionare bună, local, îți decolmatezi, dacă ai o infrastructură de rezervoare care să țină apa, dar care atunci când ești anunțat că vine viitura să îi dai drumul înainte în așa fel încât să umple și să mai taie din vârful viiturii. Aici specialiștii hidrologi sun t mai în măsură să spună, dar iarăși, împădurirea versanților, unde dai autorizație de construire pentru case”, a mai spus Roxana Bojariu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel