Multă lume suferă de balonare astfel că aflăm de la ce apare această senzaţie de disconfort.
Balonarea este o acumulare de gaze, destul de persistentă, deranjantă şi destul de dureroasă. Probabil, la un moment dat, cu toţii ne confruntăm cu aşa ceva. Aici lucrurile se îngreunează.
Ne putem gândi la proasta masticaţie a alimentelor, care insuficient pre-digerate din cavitatea bucală, duc ulterior la producerea balonării.
Stresul sau dacă trăim emoţii negative, poate să rezulte acest fenomen negativ.
Mestecatul de gumă sau consumul lichidelor direct din sticlă sau băute cu paiul, presupune înghiţirea de aer, deci ne balonăm. Vorbitul zgomotos la masă sau râsul în timpul mesei, la fel.
Balonarea poate să provină şi de la excesul de fibre dure. Aici putem aminti câteva alimente, precum fasolea, varza, gulia, chiar şi cerealele integrale.
Consumul de alimente grase sau dulciuri, duc şi ele la balonare.
Intoleranţa la lactoză nu este periculoasă, dar este deranjantă. Apoi, putem avea intoleranţă la lactoză dobândită pentru că am urmat o cură cu antibiotice sau pentru că am avut o intervenţie chirurgicală la nivelul tractului intestinal.
Imediat după masă, începem să consumăm ceaiuri care uşurează digestia. Ceaiurile de mentă, ghimbir sau cele care drenează ficatul.
Şi atunci când activitatea colecistului nu este de cea mai bună calitate, poate să apară balonarea. Dacă nici ceaiurile, eliminarea sării, atunci este cazul să schimbăm multe la dietă.
Să ţinem o dietă cu alimente care conţin puţine oligozaharide fermentabile. Sunt unele bacterii care prin aceste procese produc gaze. Noi le hrănim şi ne alegem cu gaze în urma lor.
Cafeaua este un duşman pentru cei cu colon iritabil, la fel şi alimentele foarte picante. Guma cu îndulcitori artificiali din clasa poliolilor, la fel.
Putem să mai facem şi nişte teste de microbiom intestinal. Să iniţiem o cură cu probiotice. Medicul va observa dacă există probleme mai grave, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu