Caz alarmant de boală mortală a creierului cauzată de Covid-19

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Covid a fost asociat cu un caz de boală prionică, un tip de „demență rapid progresivă” într-o nouă lucrare din American Journal of Case Reports.

Lucrarea împărtășește detalii despre ceea ce s-a întâmplat cu un bărbat de 62 de ani care a fost internat la un spital din New York, Mount Sinai Queens Hospital Center, după ce a avut dificultăți de mers și a prezentat semne de demență rapid progresivă, scrie The Independent.

„Din punct de vedere clinic, el a avut o agravare a funcției neurologice după ce a fost pozitiv cu COVID-19 la internare”, se arată în lucrare.

În cele din urmă, a fost diagnosticat cu boală prionică, iar cazul său a stârnit întrebări despre posibilitatea ca virusul să fi declanșat totul.

Autorii noului raport spun că circumstanțele oferă dovezi ale unei „corelații potențiale” între Covid și afecțiunile neurodegenerative.

Există mai multe tipuri de boli prionice, conform Johns Hopkins Medicine, și sunt extrem de rare: doar aproximativ 300 de cazuri de boli sunt raportate în SUA anual. Cel mai frecvent tip la om se numește boala Creutzfeldt-Jakob.

Bolile prionice apar după ce o proteină prionică normală, care se găsește la suprafața celulelor, devine anormală. În cele din urmă se aglomerează în creier și provoacă leziuni, iar acest lucru poate duce la modificări de personalitate, tulburări de memorie și dificultăți de mișcare. Bolile prionice sunt fatale.

Anumite persoane au o șansă mai mare de a avea boala prionică, inclusiv persoanele cu antecedente familiale ale afecțiunii sau persoanele care au fost infectate cu echipamente medicale contaminate. Curățarea temeinică a echipamentului medical poate preveni boala.

În afară de demență, simptomele includ modificări ale mersului, halucinații, confuzie, rigiditate musculară, oboseală și dificultăți de vorbire. Nu există leac pentru boala prionică, deși anumite medicamente pot fi luate pentru a încetini progresia. Tratamentul se concentrează pe menținerea în viață a pacienților pe măsură ce boala lor progresează.

Persoanele care dezvoltă boala prionică au nevoie, de obicei, de ajutorul unui îngrijitor. La aproximativ trei săptămâni după ce pacientul prezentat în noul raport a fost internat în spital, a devenit „mut progresiv” și a început să aibă dificultăți la înghițire. 

Curând a avut nevoie de o sondă de hrănire și a devenit, de asemenea, „spastic cu dureri severe”. Pacientul a murit trei săptămâni mai târziu.

Autorii noului raport au spus că acesta nu este primul caz demonstrat de boală prionică după infecția cu Covid-19: s-a întâmplat de cel puțin alte trei ori de când a apărut virusul.

Nu se știu multe despre modul în care cele două pot fi corelate, au scris autorii. „Dovezile din literatură despre o asociere între COVID-19 și neurodegenerare sunt neclare”, a transmis studiul. „Cu toate acestea, este evident că afecțiunile neurodegenerative multiple ar putea fi rezultatul unor boli patogene, cel mai frecvent tulburări prionice.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel