Persoane dispărute, propunere pentru Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă. Vlad Popescu: Susţin asta de trei ani

Intervenţia defectuoasă în cazul Caracal atrage, pe lângă revolta publică, şi propuneri legislative pentru autorităţi.

Una dintre aceste propuneri vine din partea lui Vlad Popescu, cel care vine cu soluţia schimbării modului în care autorităţile din România tratează cazurile de dispariţie. Iată, integral, textul propunerii făcute de către acesta pe Facebook:

"Uite cu ce inrosesc eu netul de 2 ore. Asta sustin de vreo 3 ani. Poae ma ajutati si voi cu un share, multumesc.

Scrisoare deschisa:
Propunere privind interventia 
in cazul disparitiilor de persoane

In atentia:
Dl Klaus Johannis, presedintele Romaniei;
D-na Viorica Dancila, prim ministru;
Dl Nicolae Moga, ministrul de interne
Dl Raed Arafat, secretar de stat MAI, 
Seful DSU

In Romania, conform cifrelor ONU sunt in jur de 300 de omucideri voluntare anual. Numai minorii disparuti in acest moment sunt peste 500, despre numarul de adulti nu stim nimic.

Nicio institutie publica nu are nici macar un om antrenat in a conduce o operatiune de cautare a unei personae disparute in primele ore de la disparitie. Politia Romana confunda in mod institutional disparitiile cu urmaririle, disparuti intra sub investigatia departamentului “Urmariti “ la IGPR si la “Investigatii Criminale” la sectiile din tara.

In toate interventiile de pana acum, nu am intalnit nici macar un singur om care sa aplice (sau macar sa para ca stie) vreo procedura specifica operatiunilor de cautare a unei persoane disparute. La toate interventiile am fost singura organizatie care avea o harta.
In toate interventiile de pana acum, doar disparitiile de copii sub 12 ani au atras interesul autoritatilor si comunitatilor locale, de la aceasta varsta incolo operatiunile sunt amanate si facute de mantuiala. Citate ca “e beat in sant”, “e in pat cu unul”, “golan”, “bolnav cu capul” sau “e batran oricum” sunt auzite chiar de la persoane care conduceau operatiunile.

Fituica cu procedure de cautare minori este o enumerare de “idei bune” fara a se putea extrage de acolo un plan de interventie valid.
Din cate disparitii sunt in fiecare an, ONG-urile sunt chemate doar la 3-4 cazuri. De aceea cred ca modalitatea in care statul roman abordeaza disparitiile trebuie schimbat fundamental.

 

Măsurile propuse:

- Tratarea disparitiei ca pe o situatie de urgenta. Interventia imediata de la sesizare, chiar daca se dovedeste, in final, o alarma falsa. Instaurarea procedurii, atat la Serviciul 112 cat si la toate sectile din teritoriu, de a incepe demersurile de cautare la prima sesizare, indiferent de varsta disparutului;
- Localizarea mobilului persoanei disparute, din oficiu, la momentul sesizarii;
- Formarea unui “task force” - Disparitii care sa cuprinda ofiteri STS, IGPR, Jandarmerie si DSU, eventual ONG-uri de profil, care sa raspunda la orice sesizare din tara 24/24 si care sa poata mobiliza oameni din institutiile aferente pentru operatiuni ample de cautare;
- Toate sesizarile de disparitii sa ajunga din oficiu pe masa acestui “task force” pentru a putea organiza o interventie in primele minute/ore;

Instaurarea unor proceduri simple de cautare a persoanelor disparute, graduale:

 Perierea, respectiv abordarea tuturor locatarilor pe o raza de un km de la punctul ultimei identificari;
 Apoi perierea, respectiv abordarea tuturor locatarilor pe o raza de 2 km de la punctul ultimei identificari si tot asa pana la o raza de 5 km (99% din disparuti sunt gasiti in aceasta arie, fie ei plecati voluntar, rapiti sau persoane cu dizabilitati)
 Perierea tuturor drumurilor si potecilor pe o arie de 10 km cu autoturisme si caini de salvare;
- Trimiterea la pregatire specifica a unor ofiteri DSU pentru a putea imbunatati activitatea “task force-ului” pentru persoane disparute".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel