Limba neagră păroasă este o complicație șocantă care poate apărea ca urmare a unui tratament cu antibiotice, dar și din cauza fumatului sau a unei igiene deficitare, informează CNN Health.
O femeie de 55 de ani a dezvoltat o boală ciudată numită „limba neagră păroasă”, după ce a luat antibioticul minociclină, prescris de medici în contextul unui accident rutier pe care îl suferise.
Foarte rară, această patologie impresionantă antrenează o creștere a papilelor gustative, care ajung să măsoare până la 18 milimetri, față de mai puțin de un milimetru în caz normal, precizează CNN.
De fapt, nu apare nicidecum păr pe limbă, ci boala se numește așa din cauza acestor papile alungite, care seamănă foarte mult cu niște fire de păr.
Limba neagră păroasă, cauzată de bacterii
Cu timpul, la nivelul papilelor hipertrofiate rămân reziduuri alimentare, iar bacteriile se acumulează din ce în ce mai mult pe limbă ducând la colorarea ei în negru.
Limba neagră păroasă sau viloasă (cum spun medicii) este o afecţiune caracterizată de alungirea şi hiperplazia (înmulţirea excesivă, rapidă, a ţesutului) papilelor la nivelul limbii. Această afecţiune favorizează dezvoltarea germenilor producători de pigmenţi, motiv pentru care zonele afectate apar colorate de la alb-gălbui la maroniu sau brun închis.
În cazul pacientei americane, fenomenul s-a produs într-o săptămână și a fost însoțit de greață și de un gust ciudat în gură.
Medicamente, tutun, lipsa igienei
Surprinși de această situație, medicii de la spitalul în care pacienta era îngrijită au solicitat ajutorul lui Yasir Hamad, profesor la Facultatea de Medicină Saint-Louis. Specialistul a consultat pacienta și a prezentat cazul în ediția de ieri a publicației New England Journal of Medicine.
„Deși era într-o stare destul de gravă, femeia nu era atât de îngrijorată pe cât era echipa medicală care se ocupă de caz”, povestește profesorul.
Pacienta și-a redobândit aspectul normal al limbii după 4 săptămâni de la întreruperea tratamentului antibiotic.
Limba neagră păroasă mai poate surveni din cauza fumatului ori a igienei deficitare, dar și a altor medicamente în afara antibioticelor.
Tratamentul pentru limba neagră vizează întreruperea obiceiurilor producătoare ale afecţiunii sau întreruperea administrării de medicamente antibiotice. Se poate recomanda administrarea de vitamine, de probiotice, de medicamente antimicotice sau antihistaminice. Acestea din urmă nu trebuie administrate decât la recomandarea medicului.
De fiecare dată între recomandările de tratament se vor înscrie şi realizarea corespunzătoare a igienei orale (periajul de minimum două ori pe zi, inclusiv pe limbă şi pe interiorul obrajilor, cu o pastă de dinţi bogată în fluor, dar fără agenţi oxidanţi).
Igienizarea sistematică a cavităţii bucale, detartrajul dentar şi tratarea cariilor sunt foarte importante pentru remedierea cât mai rapidă a afecţiunii numite "limba neagră viloasă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu