Cazanciuc, primul interviu de la numire: România nu este republica procurorilor

robert cazanciuc dece
robert cazanciuc dece

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, spune că în cazul României nu se poate vorbi despre o republică a procurorilor, iar faptul că un procuror poate deveni judecător, după exemplul de la Înalta Curte, nu ar trebui să mire pe nimeni pentru că este o practică obișnuită la nivel european.

Putem să vorbim de o 'Republică a Procurorilor' doar de frumusețea unui dialog. Nu cred că profesia are resursele de a determina ca la conducerea țării să ajungă foști procurori, dar dacă rigoarea profesiei este transformată în rigoarea noului exercițiu în funcția publică, cred că putem vorbi de un beneficiu. Nu suntem singura țară din Europa în care trecerea de la procuror, la judecător, se face printr-o decizie a unui organism profesional de genul CSM. Pentru că vorbim de magistrați, vorbim de garanții ale profesiei prevăzute de lege, vorbim de o pregătire profesională care poate asigura gestionarea unei cariere de judecător”, a declarat ministrul, într-un interviu acordat Lumea Justiției.

Procurorii au vocația de a fi și buni judecători, mai spune Cazanciuc, pentru că are ”exercițiul administrării cu echilibru a unor probe”.

”Justice District” și ”Justiție pentru Economie”

Ministrul Cazanciuc a vorbit și despre raportul MCV, printre obiectivele României enumerându-se câștigarea credibilității, avantajul relației noastre cu Bruxelles-ul fiind dialogul deschis.

”Aș vrea să dezvolt începând din București un concep de administrare al sistemului si anume “Justice District” care înseamnă reunirea în același perimetru a unor sedii de instanțe, parchete, în așa fel încât să fie mai ușor de administrat, cu cheltuieli mai mici și cetățeanul, avocații să poată ajunge mai ușor la această infrastructura (...) Cred că în România Justiția are o datorie față de mediul de afaceri și de aceea aș vrea să dezvolt un concept “Justiție pentru economie”, care să însemne instanța specializată, de regulă tribunal comercial, cu sedii adecvate, judecători specializați astfel încât să putem pronunța soluții în termene scurte și să putem deveni în acest fel un suport pentru economie și nu o formă de blocare a ei atunci când nu reușim să acordăm de exemplu un prim termen mai devreme de un an. Făra o economie sănătoasă nu vom avea evident resursele nici pentru a dezvolta sistemul judiciar din România”, a mai declarat Cazanciuc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel