Val Vâlcu a explicat ce greșeală majoră a făcut statul român în cazul Cazinoului de la Constanța.
„Crimă îngrozitoare! Statul român, după ce s-a căznit, s-a scremut vreme de 20 de ani, a dat în sfârșit bani să repare Cazinoul de la Constanța. De ce spun că e o crimă îngrozitoare? Acolo trebuia să fie un cazinou, adică să dea monumentul unui privat care să-l refacă și să-l facă cazinou. Ce vrei să faci acolo? Era cazinou. Nu trebuie să vină guvernul, primăria din Constanța, UNESCO, fondurile europene ca să construiască un cazino”, a transmis Vâlcu, în emisiune.
„Mai ales că tu, când îl scoteai la vânzare sau doar îl dădeai pe o perioadă de timp, puteai pune foarte clar condițiile, cum trebuia să fie restaurat”, a completat Bulai.
„Restaurat exact cum a fost. Îți aduceai impozite, venituri, puneai taxă pe ruletă, blackjack sau ce aveai acolo. Așa noi pompăm bani, sărăcim bugetul, după care o să se facă acolo Zilele Constanței. Sau o să tragă președintele și premierul când vin la Sărbătoarea Marinei”, a replicat Val Vâlcu.
„Una dintre dramele României este că noi încercăm să amestecăm comunismul cu capitalismul, dar, de regulă, încercăm să luăm ce e mai rău de la fiecare. Ideea de a face statul chestia asta avea o logică în comunism, pentru că nu erau instituții private. Statul avea și bani, pentru că, atenție!, era cel mai bogat agent economic de pe teritoriul țării. Noi, însă, introducem statul în afaceri care, cum zici tu, trebuie să fie private.
Dar, în schimb, zone care sunt profitabile, dar în același timp de mare interes public și de securitate națională... le vindem! Ai dat exemplu cu minele. Minele sunt resurse, iar acestea trebuie supravegheate pentru că sunt fundamentale. Viața unei societăți depinde de acele resurse. Cazinoul și dacă dispare mâine nu moare România. Ai putea câștiga ca țară de pe urma unui cazinou? Da, cu siguranță, că trăiesc unii bine de tot din turism de genul ăsta”, a explicat Alfred Bulai.
„Dar știi ce e în piațeta aia de deasupra cazinoului? Clădiri publice și de locuit. Nu ai hoteluri, în jurul cazinoului nu exploatezi zona!”, a conchis jurnalistul.
„Mă mir că presa internațională nu a observat următorul aspect, să-i spunem paradox. Ori nu l-a pus în ecuație. În Germania au evacuat o centrală eoliană ca să intre excavatoarele să extragă cărbune. Mi se pare corect, în vreme de criză pui pe foc mobila, scaunul, scrinul de lemn al bunicii decât să mori de frig.
Dar, paradoxal este că doamna Ursula von der Leyen se ține tare și zice ca România să închidă centralele electrice așa cum, aiurea, ne-am angajat. Deci ai în România centrale electrice care nu aveau nevoie să distrugă nicio eoliană, doar trebuia să le dai cărbuni. Le ții în conservare, le închizi pe Mintia și celelalte programate pentru închidere.
Totuși, în același sistem energetic al Uniunii Europene, în alt loc demolezi o centrală eoliană ca să scoți cărbune. Undeva lucrurile nu se leagă. Repet, nu mă mir de doamna Ursula. Birocrații de la Bruxelles asta fac, le încurcă mereu. Mă mir că nu a observat asta presa internațională și nu urlă sirenele”, a transmis Val Vâlcu în emisiunea de la DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News