EXCLUSIV  Cazul austriac, ciudat gestionat de instituțiile statului român. După gestul ostil al lui Nehammer, noi premiam Austria. Titus Corlățean: Ne învârtim după degete / video

Foto: Inquam Photos / George Calin
Foto: Inquam Photos / George Calin

Senatorul Titus Corlățean a fost invitat în platoul DCNews TV unde a vorbit despre negocierile dintre Austria și România pentru aderarea la Spațiul Schengen. 

Senatorul PSD Titus Corlățean, fost ministru de Externe, a vorbit, în cadrul Interviurilor DC News și DC News TV, despre condițiile impuse de statul austriac și despre cum ar trebui să acționeze România. 

„Sunt foarte interesat să văd care e rezultatul negocierii pentru că acolo sunt elemente care nu ne generează probleme, din cele pe care le-am citit în presa austriacă și preluate și în presa română. Formula prea generalizatoare pe care am văzut-o este România să preia afganii și sirienii care au făcut cerere de azil și nu doar din Austria.

Dacă este vorba de cei care au trecut prin România și au ajuns în altă parte, Austria sau alte țări, și au făcut solicitarea de azil, trasabilitatea este foarte clară. E acordul de la Dublin, nu e o problemă. Dacă folosești o formulare generalizatoare „toți sirienii de pe lume”, „toți afganii care au ajuns în Austria”, e o chestiune foarte obiectivă.

Cereți de la Ministerul de Interne și veți vedea că sirienii nu prea au au treabă cu România, ei au ajuns prin sud. Deci noi nu avem treabă cu sirienii. Dacă formula generalizatoare spune că România trebuie să ia sirieni care au trecut pe la alții, vă voi spune că ar fi bine să nu fim luați de neștiutori. Nu prea sunt foarte mulți afgani, din științele mele modeste. Ideea este ce anume cer austriecii sau doresc să impună, ca și condiții, și ceea ce trebuie negociat.", a spus Titus Corlățean. 

1. -imagine fara descriere- (titus-corlatean_84613700.jpg)

Bucureștiul nu a transmis un mesaj ferm austriecilor 

„Când e vorba de tratate, au fost atâția care ani de zile ne-au dat nouă niște lecții de moralitate, olandezi, austrieci și alte națiuni, care ne-au  spus cum e cu MCV-ul, cu regulile, cu tratatele. De unde îmi ceri tu mie să negociez? Să negociez tratatele, regulile stabilite pe care tu nu le respecți?

Eu nu am auzit o voce de la București, în perioada de după 8 decembrie, care să transmită un mesaj foarte clar austriecilor: „Haideți la masa de negocieri, căutăm o soluție. Înțelegem politica de la voi, că și noi  facem politică, dar atenție, voi ne încălcați niște drepturi și ne generați niște prejudicii financiar-economice uriașe. Dacă nu veniți la negocieri și nu găsim o soluție, atunci să vă așteptați să vă cerem daune și va vom cere foarte multe miliarde!”, a spus Titus Corlățean. 

2. -imagine fara descriere- (titus-corlatean2_97698900.jpg)

România se învârte după degete 

„Cum să le cerem daune dacă în ianuarie 2022, austriecii primeau două contracte de 2,5 miliarde de euro, una pentru șina de tren, alta pentru cartierul care se construiește la Kogălniceanu. Deci, în ianuarie, după gestul ostil al lui Nehammer. Cum fac ei, în alte țări, de apară interesul național, că la noi a ajuns de caricatură expresia.”, a completat Val Vâlcu. 

„Noi ne învârtim după degete. În lumea internațională, în ultima instanță totul e politic. Știu foarte bine cum funcționează sistemele naționale, instituționale, de decizie aparent tehnică și de faptă politică. Noi putem spune că piața este liberă, au câștigat contracte. Eu mă uit la înălțimile de la  București, foarte sus, și am văzut o inhibiție în a ne angaja mai direct pentru a ne bate pe diferite tipuri de interese ale României.

Cazul austriac este evident. Au fost, de-a lungul anilor, tot felul de chestiuni care au fost ciudat gestionate de instituțiile statului român. Când ai pe față identificat și mai ai și instanțe judecătorești că o bancă a tras în piept foarte multe mii de clienți români și că are de dat niște bani, nu chiar puțini, acestor clienți români, pentru lucruri pe care le-a practicat. Ai hotărârea instanței și banca multă vreme spune: „Nu mă interesează!”, eu aș fi pus foarte direct întrebarea autorităților austriece: „La voi cum e? Negociază cineva respectarea legii? E o hotărâre a instanței, o respectă capitalul străin și cel austriac? Da! Atunci de ce nu și la noi?”, a spus Titus Corlățean la DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel