Mai mulţi procurori sunt cercetaţi disciplinar pentru comunicările publice emise în cazul Caracal, potrivit unui comunicat al Inspecţiei Judiciare.
Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru procurori au dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorii Antonia Diaconu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, Cosmin Adrian Iordache din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Structura centrală, Carmen Alexandra Lăncrănjan din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Structura centrală, Ovidiu Cristian Popescu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, în prezent suspendat din funcţie şi faţă de prim procuror Cătălin Alexandru Zăvoianu al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal.
"Inspectorii judiciari au reţinut că domnul procuror Popescu Ovidiu Cristian şi domnul prim procuror Zăvoianu Cătălin Alexandru, ambii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, au gestionat în exercitarea atribuţiilor de serviciu date dintr-un dosar penal în curs de efectuare a urmăririi penale, respectiv activităţi desfăşurate nu numai de reprezentanţii Ministerului Public, ci şi de alte autorităţi/instituţii ale statului ce au fost furnizate şi preluate în cadrul comunicatelor postate de AMASP şi procurorii Antonia Diaconu şi Alexandra Carmen Lăncrănjan. În cuprinsul comunicărilor publice au fost identificate atât informaţii inexacte, cât şi date confidenţiale", menţionează Inspecţia Judiciară.
Printre informaţiile inexacte sunt menţionate aşa zisul anunţ al Poliţiei cu privire la lipsa de personal şi tehnica deficitară a D.O.S. "aceeaşi ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii trei ani".
Printre informaţiile confidenţiale precizate de Inspecţia Judiciară se numără: împrejurarea emiterii ordonanţei provizorii de interceptare şi localizare pentru două numere de telefon; solicitarea şi emiterea unor mandate de percheziţie pentru trei locaţii; vizionarea unor imagini ale unor camere de supraveghere private; punerea în executare şi rezultatul celor trei percheziţii; solicitarea şi obţinerea altor mandate de percheziţie domiciliară.
Inspecţia Judiciară aminteşte că inspectorii judiciari au dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul Cristian Ovidiu Popescu sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă. Tot referitor la cazul Caracal, Inspecţia Judiciară menţionează că printr-o rezoluţie din 1 august inspectorii judiciari au dispus clasarea sesizării din oficiu vizând activitatea judecătorului Constantin Cristinel Maceşeanu din cadrul Judecătoriei Caracal.
"Instituţia judecătorului de drepturi şi libertăţi din Codul de procedură penală în vigoare nu este aceeaşi cu cea din sistemul inchizitorial francez, unde judecătorul de instrucţie funcţionează ca un veritabil anchetator, fiind responsabil de aflarea adevărului. Judecătorul de drepturi şi libertăţi are, mai degrabă, aşa cum rezultă, de altfel, şi din denumirea sa, rolul de a garanta atât drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei în faza de urmărire penală, cât şi respectarea principiului proporţionalităţii şi al legalităţii", au reţinut inspectorii judiciari în motivarea soluţiei de clasare.
Inspecţia Judiciară aminteşte că la sfârşitul lunii august s-au transmis Inspecţiei Judiciare hotărârile din 6 august ale Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a dispus efectuarea a două controale: la DIICOT având ca obiect modul de instrumentare a dosarelor penale aflate în lucru având ca obiect infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori; la parchetele de pe lângă judecătorii şi tribunale având ca obiect modul de înregistrare şi instrumentare a dosarelor penale având ca obiect infracţiunile de lipsire de libertate şi omor, fapte investigate în contextul sesizărilor privind dispariţiile de persoane.
În prezent, inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru procurori desfăşoară activităţi premergătoare desfăşurării celor două controale. Etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind "de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor", se mai arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu