Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a transmis un mesaj legat de cazul Caracal. Ce spune jurnalistul Val Vâlcu.
"Până la urmă, într-un mod plin de compasiune şi de a te apropia de popor a fost pus degetul pe rană. Dacă ne limităm să acuzăm adevrsarii politici, instituţiile să dea vina una pe alta.... La un moment dat trebuie să ne întrebăm: noi ce putem face?
Ce putem face este curpins în acel mesaj al Custodelui Coroanei, Majestatea Sa Margareta. Adică putem să ne gândim dacă nu cumva prin atitudine, nepăsare... "Ce i-a făcut domnule? I-a ars o palmă. Ce i-a făcut?". Nepăsarea oamenilor legii rezonează cu nepăsarea din societate. Poliţia avea acelaşi gen de abordare în cazul violenţei domestice: "Nu ne băgăm în familie. A bătut-o, este nevastă-sa". S-au schimbat lucrurile prin presiune, prin campanie, prin educaţie", a declarat Val Valcu la Antena 3.
Iată mesajul transmis de Custodele Coroanei:
"De câteva săptămâni, suntem împreună martori la tragedia tinerelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu. Gândurile şi compasiunea noastră se îndreaptă către familiile îndurerate.
Tragedia lor nu este, din nefericire, unică. Zeci de mii de femei şi fete din întreaga ţară trec anual prin experienţe pline de cruzime, atât acasă cât şi în spaţiul public, iar nenumărate altele se confruntă zilnic cu misoginismul şi cu discriminarea pe bază de gen. Atunci când semnalează abuzurile, multe dintre ele se lovesc de desconsiderarea victimei, cauzată atât de prejudecăți, cât şi de sărăcia din sistemul care ar trebui să le ofere protecţie şi ajutor.
Condamn cu fermitate violenţa de orice fel împotriva femeilor şi fetelor. Ea nu face nicio cinste naţiunii noastre. Suntem încă la primii paşi în combaterea ei, iar pentru reuşită avem nevoie de consolidarea, în egală măsură, a sistemului de protecţie al statului şi a structurilor societăţii civile. Mai presus de toate, educaţia, nu doar a tinerilor, ci şi a adulţilor, este absolut necesară, atât pentru conştientizarea problemei, cât şi pentru deprinderea metodelor de prevenţie şi reacţie la violenţa din jurul nostru – nu doar să putem observa, ci şi să luăm atitudine.
Societatea Naţională de Cruce Roşie, pe care o conduc, alături de societăţile-surori din întreaga lume, oferă ajutor şi protecţie victimelor violenţelor prin proiecte specializate, prin programul universal de căutare a persoanelor dispărute şi transmiterea gratuită a mesajelor de Cruce Roşie (https://familylinks.icrc.org/). De asemenea, Fundaţia Regală Margareta a României, prin Fondul Special pentru Copii, contribuie la educarea tinerilor defavorizaţi pentru a-şi cunoaşte drepturile şi susţinerea şcolarizării lor, astfel încât să nu cadă pradă abandonului şcolar şi sărăciei.".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu