Cazul Caracal. Radu Tudor: Se poate întâmpla şi mâine. Nu de asta există angajaţi ai statului român

Jurnalistul Radu Tudor a reacţionat dur luni seară după ce apelurile la 112 ale Alexandrei, minora de 15 ani ucisă la Caracal, s-au dovedit inutile, dat fiind că intervenţia poliţiştilor a avut la 19 ore după ce fata a reuşit să sune la Poliţie. Acesta a declarat că indolenţa angajaţilor instituţiilor statului nu trebuie să rămână nepedepsită. 

"Este un amalgam de neputinţe, de incompetenţe, de reacţii profund dispreţuitoare ale unor angajaţi ale instituţiilor statului, chiar în timpul unui efort de a o salva. Unii şi-au făcut datoria, alţii şi-au bătut pur şi simplu joc de ideea de angajat al unei instituţii speciale, indiferent cum se numeşte ea. Această poveste extrem de tristă s-ar putea repeta, dacă astăzi şi în zilele următoare nu vom pune piciorul în prag. Trebuie să transmitem ferm angajaţilor instituţiilor statului că trebuie să răspundă cu promptitudine şi profesionalism oricărei cereri din partea unui cetăţean. Toate trebuie tratate cu seriozitate. Nu cu băşcălie, nu cu miştouri, nu cu apropouri vulgare.

Nu pentru asta există angajaţi ai statului român. Ei sunt puşi acolo să rezolve problemele cetăţenilor şi să verifice dacă o plângere sau o cerere conţine elemente reale şi mai departe să declanşeze o anchetă, un efort, pentru a rezolva cazul respectiv. Se întâmplă în multe instituţii ale statului român ca acest spirit de indolenţă şi indiferenţă şi chiar de ironie extrem de ieftină să vină ca o replică atunci când cineva vine cu o cerere de orice natură. Este cu atât mai grav acest caz cu cât o tânără a sunat la un serviciu pus la dispoziţie de statul român pentru a suna când eşti la ananghie. Alexandra a trăit cele mai cumplite momente până a murit aşteptând ca telefoanele pe care le-a dat să producă un efect. Cred că de astăzi orice angajat al unei instituţii a statului care nu răspunde aşa cum trebuie, cu profesionalism, cu decenţă şi promptitudine unei cereri din partea cetăţenilor plătitori de taxe trebuie să răspundă direct sau să plece din instituţie. Am fost prea toleranţi 30 de ani. Nu vă convine, mergeţi la privat, mergeţi şi munciţi în agricultură. Dacă nu vă convine serviciul, dacă vă plângeţi de lipsuri, plecaţi! Sunt alţii care vor să vină, poate mai tineri, mai dedicaţi, mai profesionişti. Sunt şi alţii cu probleme, cu salarii mici", a spus Radu Tudor. 

Cui îi aparţine vina 

"Totuşi, responsabilitatea este a statului. Din păcate, s-a împământenit în România un obicei în care angajaţi ai instituţiilor statului pur şi simplu tratează în batjocură semnalele din partea cetăţenilor. Unele pot fi reale, unele nu! Dar ei trebuie să facă diferenţa, să verifice, să dea un telefon, să mobilizeze colegii. Lipseşte acel minim entuziasm profesional care să dea speranţă românilor că mâine nu se va mai repeta acest lucru. Această delăsare şi această lipsă de umanitate a cuprins ca o boală în special instituţiile menite să asigure ordinea, liniştea, siguranţa, chiar şi pe cei care gestionează un serviciu de viaţă şi de moarte, cum este 112. Nu avem voie să ne jucăm cu astfel de idei şi de concepte!", a mai declarat Radu Tudor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel