În Spitalul Clinic Sfânta Maria a existat în prima fază a pandemiei o reticență pentru vaccinare a anestezistelor. Cu toate acestea, medicul Silviu Constantinoiu a relatat șansa pe care au avut-o bolnavii cronici atunci când au contractat SARS-CoV-2.
Profesorul Silviu Constantinoiu a relatat o întâmplare neobișnuită, dar de bun augur, care s-a întâmplat cu bolnavii de cancer de la Spitalul Cilinic „Sfânta Maria“:
„Foarte curios, am operat în perioada inițială de pandemie vreo 10 cazuri de cancer de esofag. A fost la început o teorie pe la terapie intensivă și anestezistele au refuzat să se vaccineze. Nu puteai să le obligi, dar absolut toate au făcut Covid-19 până la urmă, forme ușoare, medii, însă oricum au stat la domiciliu. Ceea ce este interesant e că bolnavii în terapie intensivă au contractat boala. Ei erau operați, cu intervenții complexe.
Acum, nu știu, i-a ajutat Dumnezeu, i-am ajutat noi, dar, practic, din toți acești bolnavi care au un indice de morbiditate și mortalitate deloc de neglijat, domne'le, au avut o evoluție perfectă. Probabil că și îngrijirea care a fost acordată a fost de înaltă calitate, li s-a dat mai multă atenție, nu știu ce explicație să dau, dar nu a decedat niciunul dintre acești pacienți. Asta sigur că nu înseamnă că e mai bine să se infecteze de Covid-19 după o intervenție foarte gravă, dar așa s-a întâmplat și o spun ca un fapt anecdotic“, a precizat, la „Academia de Sănătate“, Silviu Constantinoiu.
La doar o săptămână de la încheierea unei perioade de două luni de lockdown, autorităţile din Shanghai au anunţat noi restricţii şi programe de testare în masă pentru coronavirus, măsurile instituite joi în districtul Mihang fiind extinse, începând de vineri, în alte şapte cartiere ale oraşului, informează agenţia DPA.
Unsprezece cazuri noi de COVID-19 au fost descoperite, ceea ce a condus la decizia de reintroducere a restricţiilor, scrie Agerpres.
În acest weekend, cele opt districte vor fi supuse testării în masă, aproximativ 15 milioane de locuitori fiind din nou carantinaţi.
După testarea în masă, doar acele sectoare în care vor fi descoperite cazuri de COVID-19 vor continua să fie supuse restricţiilor.
Shanghai a ridicat ultimul şi cel mai controversat lockdown miercurea trecută, după două luni de restricţii care au întrerupt lanţurile de aprovizionare afectând ţări din întreaga lume.
China continuă să aplice strategia sa sanitară "zero COVID", ce constă mai ales în impunerea unor măsuri imediate de carantină şi lockdown după apariţia primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus.
Argentina a intrat în "al patrulea val" al pandemiei de COVID-19, a anunţat, luni, ministrul Sănătăţii, Carla Vizzotti, comentând statisticile medicale, ce arată o creştere cu 91% a numărului de cazuri noi în raport cu săptămâna precedentă, dar care nu se reflectă deocamdată într-o creştere a numărului de decese şi de spitalizări, informează AFP, citat de Agerpres.
"Astăzi, am intrat în al patrulea val de COVID-19 în Argentina, însă este un val care ne găseşte într-o situaţie complet diferită" de valurile precedente, a declarat Carla Vizzotti în timpul unei reuniuni a Consiliului Federal pentru Sănătate, la care au participat omologii ei din toate provinciile Argentinei, organizată în provincia Neuquen.
Cel mai recent bilanţ al noilor cazuri de COVID-19, devenit de acum săptămânal, a arătat duminică 33.989 de infectări noi, reprezentând o creştere cu 92% faţă de cele 17.646 cazuri raportate în săptămâna precedentă şi o creştere cu aproape 200% în raport cu ultimele trei săptămâni.
Graţie diverselor măsuri sanitare şi a ratei mari de vaccinare, "nu avem o creştere mare a deceselor şi a spitalizărilor la terapie intensivă, ceea ce reprezintă obiectivul nostru", a subliniat ministrul argentinian al Sănătăţii (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News