EXCLUSIV  Cazul copilului fugit de acasă din cauza notelor proaste și găsit de câinele polițist. Comisarul Marius Dobrescu: "Polițistul, în afară de pistol, mai are o armă" /video

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Comisarul Marius Dobrescu, șeful Serviciului de Poliție Canină al Poliției Capitalei, a fost invitatul jurnalistei Laura Duță în cadrul emisiunii "Culisele Justiției", difuzată pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora. În această ediție, discuțiile s-au concentrat pe importanța câinilor polițiști în diverse operațiuni. Printre subiectele abordate s-au numărat rolul crucial al acestora în detectarea substanțelor ilegale, localizarea persoanelor dispărute și contribuția lor esențială în prinderea și imobilizarea infractorilor periculoși.

Comisarul Marius Dobrescu a explicat că, în cazul câinilor de urmă, de detectare a urmelor umane sau a cadavrelor, aceștia sunt instruiți să acționeze astfel: li se dă să miroasă un obiect pe care persoana căutată l-a atins. De exemplu, la o spargere de locuință, după ce hoțul a furat bunuri, poliția vine cu câinele.

"Câinii de urmă, de detectare urmă umană sau a cadavrelor [n.r., acționează în următorul mod]: le dăm să miroasă un obiect, pe care cel pe care îl căutăm l-a atins. De exemplu, la o spargere de locuință, a intrat hoțul, a furat din casă bani, bijuterii, un calculator, un televizor, a pus mâna pe un anumit obiect care a răvășit casa. Și atunci noi venim cu câinele. Până intrăm noi, n-ar mai trebui să intre nimeni, adică trebuie conservat locul faptei. Prima oară intră câinele și abia pe urmă intră și criminalistul. Adică chiar câinele intră înaintea criminalistului. Pentru că dacă noi pătrundem în câmpul infracțional, alterăm urmele. Și atunci nu mai are ce să miroasă câinele. Astfel, el va rămâne cu mirosul suspectului", a transmis acesta.

Dobrescu a subliniat că, odată ce câinele a preluat mirosul, acesta urmărește traseul în funcție de condițiile atmosferice și de direcția vântului. Chiar dacă hoțul pleacă într-un alt oraș, câinele poate oferi polițiștilor un traseu de urmat, ceea ce reduce considerabil volumul de muncă al investigatorului. Câinele poate urmări mirosul suspectului pe distanțe variabile, de la câteva sute de metri la câțiva kilometri, identificând suspecți și bunuri furate.

"Și apoi mergem pe urma mirosului în funcție de condițiile atmosferice, în funcție de cum bate vântul... Hoțul poate să plece în alt oraș, dar vă dați seama, îi dă un traseu celui care investighează fapta, iar atunci polițistului care are dosarul în lucru i se va reduce munca. Câinele îi face traseul, practic, până unde se pierde urma - un kilometru, doi, cinci sute de metri. Când mergem pe stradă, de pe noi cad particule de piele, așa că mergem până unde câinele detectează ceva. Am descoperit și suspecți, și bunurile furate cu ajutorul câinilor", a mai spus comisarul.

El a menționat că au rezolvat cazuri grave, inclusiv descoperirea persoanelor dispărute și a cadavrelor ascunse în locuri neașteptate. Dobrescu a dat un exemplu specific în care un copil, fugit de acasă de frica părinților după ce luase o notă proastă la școală, a fost găsit într-o șură de fân la 2 km de casă, datorită câinelui care a semnalat prezența copilului.

"Am rezolvat cazuri grave, persoane dispărute, cadavre ascunse în locuri în care nu te ducea mintea. Au reușit câinii să le identifice. Un singur caz mai vreau să vi-l spun, când un copil era plecat de acasă, fugise pentru că luase notă proastă la școală. De frica părinților, a fugit și s-a ascuns într-o șură de fân, la vreo 2 km de casă. Și câinele a semnalat că era copilul acolo, iar polițistul a văzut că se mișca acea căpiță de fân și a găsit copilul. Acesta e un caz fericit, putem merge și să nu găsim persoanele", a mai adăugat Marius Dobrescu.

Comisarul a adăugat că relația dintre polițiști și câinii lor este una bazată pe încredere. De obicei, când un câine se pensionează, polițistul care l-a avut în grijă îl ia acasă. Aceasta se întâmplă în 90% din cazuri, dacă nu chiar în toate. El a mai subliniat că, pe lângă pistol, polițistul are o armă foarte eficientă în câinele său, care este antrenat să îl apere.

"[N.r., avem și un câine care se pensionează,] iar despre polițistul care l-a avut în dotare, întâmplarea face să se pensioneze și el tot acum. Dar chiar dacă nu se pensiona, era luat acasă de către acesta. Deci în 90% din cazuri, ca să nu zic 100%, câinii sunt luați acasă de către polițiștii care-i au în stăpânire. Este o relație, în primul rând, de încredere. Câinele, în primul rând, se antrenează să apere polițistul. Deci polițistul, în afară de pistol, mai are o armă: are câinele", a conchis comisarul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel