Situația în care se află Dan Diaconescu, fiind condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare, nu este unică. Cu o bombă de presă asemănătoare s-a confruntat cunoscuta Martha Stewart.
De asemenea, ca o pedeapsă complementară, după executarea pedepsei Dan Diaconescu nu va mai avea dreptul să facă televiziune timp de cinci ani. Astfel, acesta va putea reveni în mass media abia în anul 2025.
Dan Diaconescu este cunoscut pentru înființarea postului OTV, fiind și cel care a pus pe picioare Partidul Poporului Dan Diaconescu (PP-DD).
Însă, așa cum a stabilit justiția, Dan Diaconescu chiar va trebui să stea departe de televiziune, potrivit deciziei judecătorilor, iar pedeapsa sa chiar se va întinde pe 5 ani și jumătate.
Un caz asemănător, în care a fost implicată o personalitate din mass media, este cel al Marthei Stewart. Însă, aceasta chiar poate spune că a scăpat ușor de închisoare, putând reveni destul de repede în vizorul public.
Martha Stewart, născută în anul 1941, este o cunoscută personalitate din mass media americane, fiind totodată și o scriitoare de succes. Însă, ea a reușit să construiască un imperiu media, având un show de televiziune, reviste, și un post de radio.
Cinci luni de închisoare pentru Martha
Ascensiunea rapidă și crearea unui mare imperiu multinațional i-au adus Marthei Stewart nu numai succes și bani, ci și critici. Asta, mai ales după ce a fost condamnată la închisoare.
Aceste critici au devenit din ce în ce mai numeroase în primăvara anului 2003, când, după luni în care a fost cercetată atât de presă, cât și de autorități, un mare juriu federal i-a deschis proces penal pentru nouă capete de acuzare în ceea ce privește vânzarea suspecta a stocului de acțiuni ale companiei ImClone Systems.
Marrha Stewart a fost acuzată de conspirație, fals în declarații și obstrucționarea justiției în legătură cu vânzarea, în data de 27 decembrie 2001, a circa 4.000 de acțiuni ale firmei de biotehnologie ImClone Systems pe care le deținea.
Procurorii au indicat că vânzarea de acțiuni a avut loc după ce brokerul lui Stewart, Peter Bacanovic, a ordonat asistentului său să o informeze pe Stewart că fondatorul ImClone, Sam Waksal, își vinde toate acțiunile inute din capitalul companiei, știind că autoritățile americane urmează să anunțe respingerea unei cereri de omologare a unui medicament împotriva cancerului.
Din acest motiv, Martha a stat cinci luni la închisoare, fiind eliberată în 2005.
În timp ce se afla în arest, aceasta a obținut un loc de muncă, devenind un liant între administrație și colegele de detenție. După eliberare a mai fost supervizată doi ani, la domiciliu. În cinci luni din cei doi ani a purtat o brățară electronică și fiecare mișcare i-a fost monitorizată. Acesteia îi era permis să părăsească locuința 48 de ore pe săptămână pentru vizite de serviciu. După ce arestul la domiciliu s-a încheiat, Stewart a rămas sub supraveghere, fiind totodată obligată să rămână angajată și să nu se asocieze cu persoane ce au antecedente penale.
Viața după eliberare
Deși a pierdut bani în urma acestui incident, Martha nu și-a pierdut din popularitate. S-a întors la muncă și a început imediat să își reia activitățile obișnuite. S-a reîntors la conducerea companiei Martha Stewart Living Omnimedia Inc., a început să scrie din nou editoriale și s-a pregătit pentru două emisiuni de televiziune, show-ul ei, și o versiune pentru „The Apprentice” (Ucenicul).
Diferență între SUA și România
Atfel, spre deosebire de Dan Diaconescu, Martha Stewart și-a continuat activitatea din închisoare, a scăpat cu doar 5 luni petrecute în celulă și imediat după terminarea celor doi ani de detenție, a reintrat pe scena jurnalistică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News