Liderul Sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, a reacționat privind cazul de la Pitești, unde un bărbat de 63 de ani a murit la scurt timp după ce a fost imobilizat de polițiști.
Liderul Sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, a făcut câteva precizări în cazul de la Pitești, la câteva ore după ce medicul legist a anunțat că bărbatul imobilizat de polițiști a avut o moarte violentă. Bărbatul a murit asfixiat și a avut mai multe traumatisme. Procurorul de caz a dezvăluit că se fac cercetări asupra faptelor și încă nu este vizată o persoană.
„Moartea a fost violentă, bărbatul a murit asfixiat. Am descoperit o alcoolemie de peste 2 la mie. Sunt mai multe traumatisme, inclusiv cranio-cerebrale, leziuni traumatice cervicale și toracice prin comprimarea părților moi. Rezultatele în câteva săptămâni, nu pot să exclud existența unor comorbidități, doar laboratorul poate stabili. Va fi un raport medico-legal, acesta va fi trimis procurorilor”, a spus medicul legist.
Liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a declarat duminică, la România TV, că, „dacă analizăm la rece, putem găsi alte variante și alte mijloace în care s-ar fi putut interveni la fața locului, mai ales că vorbim de o persoană care se afla sub influența băuturilor alcoolice și care insista că dorește să pătrundă înapoi în bar pentru a-și lua consumația, cu toate că acel spațiu era cuprins de flăcări și pompierii interveneau la momentul respectiv.”
Andreica a precizat că nu face referire la justificarea acțiunii în forță, dat fiind faptul că „imobilizarea unei persoane în cazul de față ar fi avut drept scop îndepărtarea din acel perimetru.”
„Problema a fost că, în momentul folosirii forței, aceasta probabil că, din informațiile pe care le avem până în momentul de față, nu a fost una echitabilă cu nevoia pe care trebuia să o folosească polițistul. Forța fizică nu a fost proporțională. S-a folosit, probabil, prea multă forță fizică.”, a declarat liderul Sindicatului Europol, subliniind că „eu spun că s-a folosit forța în mod necorespunzător, în raport cu nevoia pe care trebuiau s-o folosească la momentul respectiv.”
„Acțiunea polițistului era de îndepărtare a persoanei. Cu privire la folosirea forței, aici vorbim despre proporționalitatea pe care el trebuia s-o folosească sau gradualitatea folosirii forței, astfel încât să nu pună în pericol viața persoanei, cum s-a și întâmplat.”, a mai adăugat el ulterior.
Totuși, Cosmin Andreica a ținut să atragă atenția că „în momentul de față, avem un raport preliminar care are niște concluzii la bază, dar nu avem toate elemente pentru a vedea o imagine de ansamblu a ceea ce s-a întâmplat acolo și a legăturii de cauzalitate între folosirea forței și deces.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu