Cazul doctorițelor de la Spitalul Sfântul Pantelimon ne aduce aminte de procesul lui Ceaușescu.
După aproape 35 de ani de la momentul în care au fost executați Nicolae și Elena Ceaușescu, soțul Zoiei Ceaușescu, profesorul Mircea Oprean, și un nepot cer, prin intermediul avocatului Bogdan Petre, ca sentința din decembrie 1989 să fie anulată și procesul de la Târgoviște, rejudecat.
Așa cum Mircea Opreanu i-a deschis proces lui Ceaușescu, poate că și peste câțiva ani vom vedea un proces asemănător pentru doctorițele din zilele noastre de la Spitalul Sfântul Pantelimon. La începutul anii '90, să spui ceva despre Ceaușescu era deja o condamnare înainte de a începe procesul. Situația pare similară și acum.
Și atunci, în cazul lui Ceaușescu, avocatul, care ar fi trebuit să fie apărătorul, era de fapt cel mai bun acuzator.
„Toate încrâncenările acestea îmi aduc aminte de momentul 1989 cu avocatul care mitraliază mai rău ca procurorii”, a zis jurnalistul Val Vâlcu la România TV.
VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:
Asociaţia Alianţa Universitară G6 UMF precizează, cu privire la situaţia de la Spitalul Pantelimon, că susţine „cu tărie" actul de justiţie, subliniind necesitatea ca persoanele care se vor dovedi vinovate de astfel de fapte să fie trase la răspundere şi sancţionate conform legii.
„Asociaţia Alianţa Universitară G6 UMF, în calitatea sa de reprezentant al mediului academic medical şi farmaceutic din România, doreşte să exprime o poziţie fermă cu privire la evenimentele recente care au avut loc la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti. Rolul fundamental al Alianţei este de a promova interesele învăţământului superior medical, de a facilita un cadru comun de cooperare în domeniile educaţionale şi ştiinţifice, dar şi de a instrui studenţii în spirit etic şi deontologic. Alianţa Universitară G6 UMF condamnă cu fermitate orice acţiune sau comportament care poate pune în pericol integritatea şi sănătatea pacienţilor. În acest sens, susţinem cu tărie actul de justiţie şi subliniem necesitatea ca persoanele care se vor dovedi vinovate de astfel de fapte să fie trase la răspundere şi sancţionate conform legii", se arată într-un comunicat transmis, sâmbătă, de această asociaţie.
Totodată, aceasta atrage atenţia asupra impactului negativ pe care generalizările din mass-media le pot avea asupra imaginii profesiei de medic.
„Este vital să nu se cadă în capcana generalizărilor care sugerează că toţi medicii ar încălca Jurământul lui Hipocrate. Profesioniştii din domeniul medical sunt instruiţi şi educaţi să respecte cele mai înalte standarde etice şi profesionale, iar cazurile izolate nu trebuie să umbrească munca vastă şi dedicată a majorităţii. Alianţa Universitară G6 UMF doreşte să sublinieze, de asemenea, că astfel de generalizări nedrepte contribuie la scăderea atractivităţii profesiei de medic şi la descurajarea tinerilor care aspiră la o carieră în acest domeniu. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să protejăm şi să promovăm imaginea corectă a profesiei medicale, pentru a asigura continuitatea şi calitatea serviciilor medicale oferite societăţii. Alianţa Universitară G6 UMF rămâne angajată în misiunea sa de a susţine şi promova excelenţa în educaţia medicală şi de a asigura respectarea principiilor fundamentale care ghidează profesia de medic", mai precizează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu