Amenințat cu declanșarea procedurii de suspendare din cauza unui nou scandal declanșat de condiționarea numirii lui Puiu Hașotti la Ministerul Culturii, Traian Băsescu încearcă să se disculpe. Totuși explicațiile administrației prezidențiale nu stau în picioare.
Scandalul legat de suspendarea lui Băsescu a pornit de la declarația acestuia, când a cerut ca ministrul desemnat la Cultură, liberalul Puiu Hașotti, să semneze o declaraţie pe propria răspundere prin care să precizeze că nu a plagiat.
"Luând în considerare recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzaţi o parte dintre membrii Executivului şi impactul major negativ asupra României în plan intern şi internaţional generat de existenţa unor astfel de suspiciuni, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, i-a solicitat joi, 21 iunie a.c., într-o scrisoare, prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, să transmită, până la data depunerii jurământului de învestitură, o declaraţie pe propria răspundere a ministrului desemnat, domnul Puiu Haşotti, care să ateste că teza sa de doctorat şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat", preciza Preşedinţia.
Totuși, niciunde, în reglementările legale pe care chiar Băsescu le invocă nu se precizează că un ministru desemnat pe care preşedintele îl evaluează trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere cu privire la activitatea lui. Lipsa unei astfel de precizări, cu privire la "declaraţia pe propria răspundere", este important de semnalat, ştiut fiind faptul că Băsescu interpretează legile cum îi dictează lui interesul politic.
Cum premierul Victor Ponta a cerut şefului statului să precizeze temeiul legal în virtutea căruia i-a cerut ca ministrul desemnat al Culturii să depună o declaraţie pe proprie răspundere că nu a plagiat, Băsescu invocă o decizie a Curţii Constituţionale, dată în 2007, în cazul Cioroianu.
- (1) Dreptul președintelui României de a verifica corespunderea candidatului cu funcția de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curții Constituționale a României. Decizia prevede următoarele: „Aceste audieri privesc corespunderea pentru funcţie a candidaţilor propuşi de primul-ministru privitor la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea, condiţii necesare şi indispensabile funcţiei de ministru. (…) Procedurile realizate de comisiile permanente parlamentare privind corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în cazurile alin. (1) şi (3) trebuie avute în vedere de Preşedintele României în cazul remanierii guvernamentale prevăzută de alin. (2) al aceluiaşi Art. 85 şi pe aceste temeiuri Preşedintele României are îndreptăţirea de a verifica corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în raport de aceleaşi condiţionări-criterii menţionate anterior, şi poate solicita motivat o altă propunere din partea primului-ministru”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
”Interpretarea că președintele României condiționează învestirea domnului Puiu Hașotti în funcția de ministru al Culturii și Patrimoniului Național este rău-voitoare și neconformă cu textul scrisorii prin care președintele României a solicitat prezentarea unei asumări scrise de către domnul Puiu Hașotti care să ateste că teza sa de doctorat și celelalte opere științifice nu constituie plagiat”, a precizat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News