Cazul Horodniceanu: Este agentul David salvatorul Poliției Române sau doar un bun paparazzo?

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Vicepreședintele CSM, Daniel Horodniceanu, a fost filmat de un agent de poliție după ce a fost oprit în trafic.

La ce vă gândiți când vine vorba de un videoclip făcut noaptea, pe marginea drumului, filmat vertical, cu camera ascunsă? E natural să răspundeți „paparazzo”, fiindcă sunt pline site-urile online de astfel de clipuri realizate de cei mai dibaci fotografi.

Însă în cazul de față, filmarea de la finalul articolului reprezintă interacțiunea dintre un agent de poliție și fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. Cel din urmă a depășit viteza legală pe șosea și a fost oprit de tânărul polițist pe numele său David. „Sunt procuror-șef Horodniceanu, de la crimă organizată! Nu mă cunoașteți?!”, a spus el. Puteți urmări restul scenetei aici.

Presa l-a omagiat pe David

Presa îl laudă pe agentul David și titrează că tânărul spală onoarea Poliției Române cu stăpânirea sa de sine. Totuși, trăim în era în care dacă vrei să trimiți un mail cuiva și pui din greșeală două adrese, se ridică problema GDPR-ului. Deși agentul a făcut un lucru corect rezistând presiunilor puse de Horodniceanu, faptul că a înregistrat cu telefonul personal sau alt dispozitiv și apoi a pus pe rețelele sociale nu este un lucru în regulă.

Dacă voia să acționeze într-adevăr în spiritul legii, salvatorul poliției, David, ar fi trebuit să deschidă anchetă sau să urmeze procedurile legale, oficiale, nu să posteze videoclipuri pe Internet sau să trimită la presă precum un paparazzo.

Acest lucru nu face decât să întărească punctul de vedere emis de fostul șef DIICOT cum că persoanele publice sunt vânate de către polițiști care sunt pregătiți cu tehnici de înregistrare. Vorbim de posibilitatea de a trunchia orice material după bun plac pentru a pune într-o lumină negativă personajul din filmare. Aici nu vorbim despre ceva filmat cu un BodyCam, acea cameră portabilă oficială a polițiștilor.

Argumentele lui Horodniceanu, cum că acțiunea nu s-a desfășurat chiar așa cum e întruchipată în mediul online, nu ar mai fi stat în picioare dacă era o filmare oficială. Gestul acesta de a filma incognito este incalificabil, poate chiar sancționabil când vine vorba de GDPR și regulamentul intern al Poliției Române.

Să nu uităm și de cealaltă perspectivă

Pe de altă parte, vorbind la modul general, am fost obișnuiți de magistrați, la modul cel mai general, să fie divulgate în presă date din dosare, stenograme, interceptări, lucruri trunchiate care puneau într-o anumită lumină acuzații.

Astfel, această discuție din trafic care a apărut pe Internet este o nimica toată. Acele stenograme erau toate defavorabile acuzaților, deci e greu de crezut că au fost scurse de avocați, iar imaginea odată pătată de astfel de acțiuni cu greu mai putea fi curățată, chiar și în cazul unei victorii în justiție.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel