Cazul ÎPS Teodosie, „fără precedent“ în istoria BOR. Bănescu a vorbit despre demiterea Arhiepiscopului Tomisului / video

Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a vorbit despre demiterea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a participat la podcastul „A Doua Opinie“, unde a fost întrebat despre conflictul pe care îl are cu Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Eu sunt o voce publică, prin natura funcției pe care o am. Această voce este vocea unei instituții. Atunci când această voce se exprimă, la solicitările presei mai ales, această voce e subînțeles oficială. Așa-zisul proces, despre care se vorbea, era absurd prin natura lui, pentru că eu vorbesc în numele unei instituții, nu în numele meu personal“, a spus Vasile Bănescu despre faptul că a fost dat în judecată de ÎPS Teodosie.

„E un conflict care mi se pare că nu mai poate fi atenuat, dar înțelegerea mea este că Arhiepiscopul Teodosie este cumva în rang inferior, subordonatul Patriarhului“, a spus Adrian Călin.

„De ce nu îl dă afară?“, a întrebat tranșant jurnalista Adriana Nedelea.

„Părintele Patriarh este și mitropolit al Ungrovlahiei, acest spațiu geografic ce include și Dobrogea, deci este superior ierarhic, fiind mitropolit. Întrebarea aceasta, deși pare simplă, are un răspuns mai complicat. În Biserică, oamenii nu zboară la prima mișcare greșită, deoarece concepția creștină este una fondată biblic, și anume că nu se dorește dispariția păcătosului, ci îndreptarea lui. Există îndelungă răbdare, dar la o îndelungă răbdare care e sfidată, ignorată și se recidivează într-o anumită zonă din care iese multă umbră, sigur că lucrurile nu sunt în ordine“, a spus Vasile Bănescu.

„E în situația asta Arhiepiscopul Teodosie? Răbdarea a ajuns la final?“, a insistat jurnalista.

„Această răbdare nu o am eu, ci o are părintele Patriarh. Și, oricum, nu părintele Patriarh decide, ci Sfântul Sinod. Dacă se va ajunge la o situație gravisimă...“, a răspuns Vasile Bănescu.

„Păi nu-i gravisimă?“, a întrebat, ironic, Adrian Călin.

„Da, vă accept această întrebare. Dacă se va ajunge într-o situație de o totală incompatibilitate cu o anumită funcție - iar asta privește pe orice sinodal - bineînțeles că Sfântul Sinod al BOR va trebui să tranșeze situația respectivă. Pentru orice mișcare de o importanță de atât de mare, bineînțeles că este vorba de multe lucruri“, a mai spus Vasile Bănescu.

„De ce are o importanță atât de mare?“, a insistat Adrian Călin.

„Pentru că nu au mai fost cazuri precedente. Este un caz fără precedent în istoria Patriarhiei Române și într-o astfel de situație o decizie nu poate fi luată decât la nivel sinodal“, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel