Surse din PSD au explicat, pentru DC News, ce consecințe are legea recursului compensatoriu și care este motivul real pentru care această lege a fost adoptată în 2017.
Publicitate
Surse din PSD au detaliat consecințele aplicării legii recursului compensatoriu și care este motivul pentru care au ieșit din închisoare mulți infractori cu pedepse mari.
"Recursul compensatoriu a fost dat pentru că în alt caz trebuia să le dai bani acestor oameni. L-am văzut pe Toader că nu e în stare să explice. Li se dă drumul mai devreme acelor oameni pentru că au fost ținuți în condiții inumane - în principiu, cu 20% din pedeapsă mai devreme, adică șase zile de libertate la 30 executate. La două treimi din pedeapsă executată, există oricum posibilitatea să fi eliberat de o comisie. Principiul acesta se aplică la orice faptă și așa se aplică și recursul compensatoriu la orice faptă. Infractorii aceștia, care au făcut infracțiuni cu violență, execută de obicei toată pedeapsa.
Nu le dă nimeni drumul la două treimi. Și dacă le dă drumul, trebuie întrebați judecătorii care au făcut asta. Este adevărat că te apropii mai mult de cele două treimi cu această lege a recursului compensatoriu. Dacă a fost eliberat cu două treimi din pedeapsă, aplicarea recursului compensatoriu l-a iertat de 12 % din pedeapsa executată. Problema care se pune este că pe unii, precum în cazul de la Mediaș, nu ai cum să îl ții pe viață și astfel nu ai nicio garanție că dacă ieșea peste doi ani nu ar fi omorât.
Acum problema e că atunci când a venit legea recursului compensatoriu, au ieșit mulți dintre cei care făcuseră infracțiuni cu violență și care ispășiseră 80 %. Pentru că teoretic, ei nu ar fi beneficiat de eliberare condiționată. Deci legea nu i-a scutit de o perioadă mare din pedeapsă", a explicat sursa noastră.
VEZI ȘI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu