Cazul Navalnîi: Aliații acuză autoritățile ruse că "fac tot ce pot" pentru a "evita" predarea corpului său familiei

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Aliații lui Alexei Navalnîi au acuzat autoritățile ruse că "fac tot ce le stă în putință" pentru a "evita" predarea corpului familiei sale.

Purtătoarea de cuvânt Kira Yarmysh a confirmat că Navalnîi - cea mai proeminentă figură a opoziției ruse față de Putin - a murit vineri într-o colonie penală izolată din Arctica.

Ea a susținut că bărbatul de 47 de ani a fost "ucis". Cu toate acestea, a declarat că avocații lui Navalnîi au fost informați de autorități că "nu s-a constatat nicio crimă" în urma unei anchete.

Între timp, mama lui Navalnîi, Lyudmila Navalnaya, s-a deplasat sâmbătă la închisoarea în care fiul ei a fost deținut până la moarte.

Oficialii închisorii i-au spus că fiul ei a murit pe 16 februarie, la ora locală 14.17, în urma unui "sindrom de moarte subită", potrivit lui Ivan Zhdanov, un aliat important al lui Navalnîi.

Cu toate acestea, autoritățile nu au eliberat încă trupul său. De asemenea, familia și prietenii au fost "învârtiți în cerc" în încercarea de a-l localiza, potrivit Kirei Yarmysh.

Ea a spus că mama lui Navalnîi a fost informată de un oficial al închisorii că trupul fiului ei a fost dus în orașul vecin Salekhard, ca parte a unei anchete privind moartea sa.

Dar când ea și avocații lui Navalnîi au ajuns la morgă, aceasta era închisă, iar angajații au spus că trupul nu se afla acolo.

Câteva ore mai târziu, Yarmysh a declarat că avocații au fost informați că trupul lui Navalnîi nu va fi predat rudelor până când nu se va finaliza o anchetă privind moartea sa.

"Se presupune că rezultatele vor fi disponibile săptămâna viitoare. Este evident că mint și că fac tot ce pot pentru a evita să predea cadavrul", a scris Yarmysh pe X.

Yarmysh a acuzat Comitetul de anchetă din Salekhard că "ne învârte în cerc și își acoperă urmele", deoarece cu doar câteva ore înainte li s-a spus că ancheta fusese deja încheiată și că nu s-a stabilit nimic criminal.

Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a raportat vineri că dl Navalny s-a simțit rău după o plimbare și a devenit inconștient în colonia penală din orașul Kharp, în regiunea Yamalo-Nenets, care se află în interiorul Cercului Arctic.

Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a raportat vineri că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și a devenit inconștient în colonia penală din orașul Kharp, în regiunea Yamalo-Nenets, care se află în interiorul Cercului Arctic.

Peste 400 de persoane reținute în Rusia

Între timp, mai mult de 400 de persoane au fost reținute în Rusia din momentul în care moartea lui Navalnîi a devenit publică, potrivit organizației independente pentru drepturile omului OVD-Info.

Arestările, dintre care cel puțin jumătate au avut loc sâmbătă, au fost efectuate în 32 de orașe din Rusia.

OVD-Info a declarat că alte persoane au fost reținute cu o zi înainte, când au venit să depună flori în memoria lui Navalnîi.

Printre cei reținuți se numără și un preot care a mers la un memorial din Sankt Petersburg pentru a oficia o slujbă în memoria politicianului.

La Moscova, imaginile de pe rețelele de socializare au arătat un grup mare de oameni care scandau "rușine" în timp ce poliția trăgea din mulțime o femeie care țipa.

La câteva ore după ce a fost anunțată moartea lui Navalnîi, soția sa, Iulia Navalnaya, a avut o apariție dramatică la o conferință de securitate din Germania, unde se adunaseră mulți lideri mondiali.

Ea a declarat că nu era sigură dacă poate crede știrile din surse oficiale rusești, "dar dacă este adevărat, vreau ca Putin și toți cei din jurul lui Putin, prietenii lui Putin, guvernul său să știe că vor purta responsabilitatea pentru ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele și soțului meu".

Președintele SUA, Joe Biden, a fost de asemenea întrebat despre această știre în timp ce se afla în Delaware și a declarat: "Am auzit mai multe lucruri, nu mi s-a confirmat.

"Dar realitatea este că Putin este responsabil. Fie că a ordonat sau nu, el este responsabil pentru circumstanțele în care l-au pus pe acel om. Și este o reflectare a ceea ce este el. Pur și simplu nu poate fi tolerat", a spus Biden.

Reacționând, liderul laburist Sir Keir Starmer a declarat că a fost "mișcat" de cuvintele soției lui Navalnîi, adăugând că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere.

Aceasta a venit după ce ministrul britanic de externe, Lord Cameron, a declarat: "Ar trebui să-l tragem la răspundere pe Putin pentru acest lucru. Și nimeni nu ar trebui să aibă nicio îndoială cu privire la natura îngrozitoare a regimului lui Putin din Rusia după ceea ce tocmai s-a întâmplat".

Miniștrii de externe din G7 - format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA - au cerut Rusiei să clarifice pe deplin circumstanțele morții lui Navalnîi, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel