Omar Hayssam a reuşit să păcălească pe toată lumea cu actele medicale ce atestau boli grave. SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România la 20 de ani de închisoare, stabilind fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă în 2006. Magistrații care au judecat cazul în care Hayssam a fost acuzat de terorism nu au luat în seamă raportul SRI.
Curtea de Apel Oradea i-a achitat pe Omar Mahmoud, Omar Mukhles, fraţii lui Hayssam Omar şi pe Mustafa Tartousi pentru că l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam să părăsească România. Totuși Tartousi a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat.
Magistraţii nu au luat în seamă raportul SRI care a identificat, pe minute, traseul fugii, considerând că ar fi fost reconstituit doar traseul unor telefoane mobile, nu şi al celor care le-au folosit. Însă această sentinţă nu ţine seama de o serie întreagă de fapte suspecte ale complicilor, care au ajutat la fuga din ţară a lui Hayssam Omar: cumpărarea unei maşini noi cu două zile înaintea evadării sau câteva drumuri spre Constanţa pe căi ocolitoare, nu pe traseul cel mai scurt, Autostrada A2.
Omar Hayssam a reușit să fugă din România, după ce a fost eliberat din închisoare în baza unor acte ce atestau boli grave ale celui judecat pentru terorism. Ulterior şi-a planificat fuga din ţară, iar Serviciul Român de Informaţii şi procurorii DIICOT spun că planul a fost pus în aplicare împreună cu Mustafa Tartousi, dar şi cu fraţii săi, Omar Mahmoud şi Omar Mukhles. SRI a stabilit că Hayssam a plecat din București spre Constanța cu o maşină nou-nouţă.
Potrivit raportului SRI, pe 28 iunie 2006, Omar Hayssam a fost la Curtea de Apel Bucureşti, la termenul de judecată în dosarul în care era judecat pentru terorism. Apoi s-a întâlnit cu mai mulţi membri ai familiei sale la sediul uneia dintre firmele controlate de familia Omar. În aceeaşi zi, Mahmoud Omar, fratele lui Hayssam, a fost plecat la Constanţa cu un autoturism BMW, fiind surprins de radarul Poliţiei Rutiere în localitatea Coşereni, din judeţul Ialomiţa. Pe 29 iunie, Omar Mukhles, celălalt frate al lui Hayssam, a plecat cu un Renault Laguna spre Constanţa, prin Urziceni, „având drept rol verificarea şi asigurarea traseului în vederea deplasării în siguranţă a lui Omar Hayssam.
Autoturismul a fost achiziţionat şi înmatriculat cu doar două zile mai devreme, pentru a fi utilizat în cadrul operaţiunii de plecare din ţară a lui Omar Hayssam, în contextul în care alte autovehicule ale familiei erau cunoscute de organele de cercetare”. Şi acest autoturism a fost surprins de radar în localitatea Coşereni, judeţul Ialomiţa. În acelaşi timp, Omar Hayssam şi Omar Mahmoud au plecat pe traseul Voluntari – Lilieci – Ion Roată – Slobozia. Omar Hayssam a vorbit la telefonul său de pe raza comunei Voluntari la ora 16.09. Cei doi s-au deplasat cu autoturismul BMW. Cei trei fraţi s-au întâlnit între Urziceni şi Slobozia, după care Omar Mukhles a revenit în Bucureşti, iar ceilalţi doi au mers mai departe spre Constanţa.
Vărul, comandant pe nava Iman Omar Hayssam, a utilizat telefonul său mobil pe 29 iunie, la ora 18.08, atunci când a trimis un sms către concubina sa. Fraţii Hayssam şi Mahmoud Omar au ajuns în zona Ovidiu din Constanţa la ora 20.37, conform apelurile efectuate de pe cartela telefonică a lui Mahmoud Omar. „De la această oră şi până a doua zi la ora 0.05, Mustafa Tartousi a fost apelat de şapte ori de către Omar Mahmoud“. Pe 30 iunie, între orele 0.09 şi 4.29, Tartousi şi Mahmoud au ţinut legătura prin telefon, primul fiind localizat în zona şi în incinta portului, inclusiv în zona de unde a plecat vasul Iman T. SRI a analizat comunicaţiile dintre Tartousi şi cei doi fraţi Omar şi au ajuns la concluzia că Omar Hayssam a fost preluat de către Tartousi în intervalul orar 0.20 şi 2.15.
Ce rol a jucat Mustafa Tartousi în fuga lui Hayssam din țară
La ora 2.17, telefonul lui Mahmoud Omar a fost localizat în incinta portului, atunci când l-a apelat de mai multe ori pe celălalt frate al său, Omar Mukhles, care se afla în Bucureşti. În noaptea de 29-30 iunie, Mustafa Tartousi l-a preluat pe Omar Hayssam şi l-a urcat la bordul navei cu puţin timp înainte de ora 2. SRI consideră că acest lucru a fost posibil cu ştiinţa lui Yousef Tartousi, vărul lui Mustafa, care era şi comandantul navei Iman T. Între orele 2 şi 3, poliţiştii de frontieră au efectuat controlul navei Iman T. Yousef Tartousi a şi fost audiat de autorităţile libaneze un an mai târziu, iar în declaraţia sa a confirmat plecarea lui Omar Hayssam la bordul navei Iman T.
Comandantul navei a dezvăluit că Omar Hayssam a fost ascuns în una din cabinele marinarilor ce lucrau la bord. La ora 4.45, nava Iman T a părăsit portul Constanţa. Şi-a sunat iubita de pe mare Conform jurnalului de bord al navei Iman T, pe 5 iulie nava a ajuns în portul Alexandria (Egipt), iar pe 16 iulie a plecat mai departe către portul Tartous (Siria), unde a ajuns două zile mai târziu. Prezenţa lui Omar Hayssam este confirmată pe 1 iulie 2006, conform SRI, de apelurile roaming între orele 7.41 şi 8, când a apelat-o pe concubina sa.
[caption id="attachment_350544" align="alignleft" width="310"] Mustafa Tartousi[/caption]În paralel, susţin ofiţerii SRI, Mustafa Tartousi a plecat din România pe 1 iulie 2006 în direcţia Beirut (Liban). Înainte de plecare, la aeroport s-a întâlnit la Aeroportul „Henry“ Coandă cu fraţii lui Omar Hayssam. S-a legitimat cu paşaportul fratelui Când nava Iman T a ajuns în Alexandria, „Omar Hayssam a fost preluat de persoane de încredere ale lui Mustafa Tartousi pentru a se evita controlul autorităţilor de frontieră egiptene“. În portul Alexandria, Omar Hayssam a fost aşteptat de Mustafa Tartousi şi de Omar S., un alt frate al lui Hayssam, care are cetăţenie rusă şi siriană. SRI susţine în raport că cei doi fraţi seamănă foarte bine. Din acel moment, Omar Hayssam şi-a însuşit identitatea fratelui său primind paşaportul sirian al lui Omar S. Ultimul a ieşit din Egipt folosindu-se de paşaportul său emis de autorităţile ruse. Pe 9 şi 10 iulie 2006, Omar Hayssam a luat legătura cu Violeta Pârvan, concubina lui, care urma să se deplaseze în Egipt. A revenit în România pe 15 iulie. Pe 16 iulie, nava Iman T a plecat din Alexandria către portul Tartous (Siria), la bordul navei aflându-se încă trei persoane, printre care şi Omar Hayssam sub numele fratelui său, Omar S. Mai mulţi membri ai echipajului navei l-au recunoscut ulterior, după fotografii, pe Omar Hayssam ca fiind cel care a călătorit la bordul navei.
Vezi motivarea Curții de Apel Oradea
Potrivit rechizitoriului procurorilor, nu e clar cine vorbea la acele telefoane (Omar Hayssam, Omar Mahmoud, Omar Mukhles şi Mustafa Tartousi), aceștia fiind localizați doar prin intermediul comunicărilor telefonice. Judecătorii Curții de Apel Oradea susţin în motivare „afirmaţia că Omar Mahmoud a fost utilizatorul telefonului ce a fost folosit între 29 iunie şi 1 iulie rămâne o simplă afirmaţie“. Aceeaşi concluzie este menţinută şi în cazul celorlalte persoane (Omar Hayssam, Omar Mukhles şi Mustafa Tartousi). Magistraţii sunt convinşi însă că Omar Hayssam a părăsit fraudulos România, dar „în condiţii neelucidate, în opinia instanţei”. „Probele nu dovedesc în mod cert şi indubitabil că cei de la capătul terminalelor invocate au fost inculpaţii"( Sursa: adevarul.ro)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News