Cazul Pantelimon, ”coada care dă din câine”. Test pentru Cotroceni

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Ciolacu a trecut primul test în campania pentru alegerile prezidențiale. A dovedit că are suficientă înțelepciune politică, dar și un curaj pe care nu-l prea vezi printre politicienii noștri, care guvernează mai mult după televizor, sau mai bine spus sunt guvernați din telecomandă.

Nu e ușor să reziști unei campanii de presă de intensitatea celei declanșate în urmă cu aproape o lună de zile, când a fost aruncat pe piață un rechizitoriu demn de scenariile de la Hollywood.

Emoția creată a acoperit semnele de întrebare și a răscolit nemulțumirile din societate. Îți trebuie curaj să reziști tentației de a găsi și sacrifica un țap ispășitor. Soluția cel mai adesea folosită de liderii noștri pentru a-și salva pielea e să-l arunce pe altul peste bord.

Ori, să-i ceară demisia ministrului Alexandru Rafila ar fi fost o nedreptate. Este un ministru bun, a reușit să repornească proiecte de infrastructură blocate ani de zile de magicieni și habarniști, dar mai ales a făcut, fără tam-tam, schimbări normative și legislative pe care le putem numi reforme (de la programele de medicină intervențională la cele de prevenție).

Însă, asta nu are importanță în politică. N-ar fi fost nici prima nici ultima nedreptate, dar, așa cum spuneam ar fi fost o prostie. Un sacrificiu inutil dă satisfacție celor care au scris scenariul sau care se folosesc de acesta. Și le dă, mai ales, putere. Am putea specula, fiindcă, nu știm ce a urmărit sau încă urmărește scenariul Pantelimon.

A fost tema ”genocidului” lansată doar pentru a susține emoțional un rechizitoriu cam subțire? E un scandal de tip ”rachetă în trepte”, în care, după ce se epuizează încărcătura primeia, e aprinsă cea de-a doua treaptă și tot așa? Cine profită, cui îi folosește? E doar o luptă între persoane, sau se confruntă grupuri mai mari și mai tari? Avea alt sistem probleme, dar și capacitatea de a detona o ”nucleară”, cum spune presa, ca să acopere propriul scandal? Sistemul politic? Cel judiciar?

Cert e că premierul Ciolacu, candidat la președinție, n-a căzut în capcană, a jucat inteligent, nu emoțional.

Pentru alte explicații, urmăriți-i pe Robert de Niro și Dustin Hoffman, în Wag the dog (Coada care dă din câine). Filmul, care a avut premiera în 1997,  cu două luni înainte de izbucnirea afacerii Lewinsky-Clinton, spune povestea unui producător de la Hollywood chemat să ”acopere”  un scandal sexual în care era implicat președintele. O face înscenând un război, apoi continuă cu o operațiune falsă de eliberare a unui pușcaș marin...dar, ca să nu fac spoiler, mai bine reformulez: filmul spune povestea publicului ușor de emoționat. Explicația titlului stă în răspunsul la următoarea întrebare: De ce dă câinele din coadă? Pentru că un câine este mai inteligent decât coada sa. Dacă ar fi mai inteligentă coada, ea ar da din câine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel