Înainte de a adera la Uniunea Europeană, România producea soia în valoare de aproximativ 200 milioane de dolari. Acum, importă de 200 milioane de dolari.
Acest lucru nu s-a întâmplat din vina Uniunii Europene, ci este rezultatul negocierilor făcute de politicieni din diferite țări membre.
Din 2015, urmare a legislației europene la care România a aderat odată ce a devenit stat membru, pe teritoriul țării nu s-au mai cultivat plante modificate genetic, deși până în 2007 fermierii au cultivat atât soia, cât și porumb modificate genetic.
Cu toate acestea, crescătorii își hrănesc animalele cu mâncare pe bază de soia modificată genetic din import. De exemplu, în 2019, s-au importat în total peste 583.000 de tone de hrană pe bază de soia, din care mare pare a provenit din Brazilia, SUA și Argentina.
Despre acest subiect a vorbit Marius Micu, vicepreședinte COPA-COGECA, vocea unită a agricultorilor și a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, la DC News și DC News TV.
„Despre soia, trebuie să spunem că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, nu s-au mai putut cultiva organisme modificate genetic, dar totodată, putem să introducem aceste producții în hrana animalelor”, a spus Marius Micu.
Acest lucru înseamnă că nu poți cultiva, dar poți importa.
„Da, este o mare aiureală și este o problemă care se află pe agenda noastră”, a mai zis Marius Micu.
Mai multe despre acest subiect aflați la minutul 27:
VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în octombrie, pentru a şaptea lună consecutivă, deşi s-a înregistrat o creştere a preţurilor cerealelor, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În octombrie, acest indice a scăzut la 135,9 puncte, faţă de valoarea revizuită de 136 puncte atinsă în septembrie. Chiar dacă a scăzut timp de şapte luni la rând, acest indice este cu 2% mai mare decât era în octombrie 2021.
Preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3% în octombrie, grâul înregistrând un avans de 3,2%, în contextul incertitudinilor legate de exporturile din Ucraina şi al revizuirii în scădere a livrărilor din SUA. Şi preţul orezului a urcat cu 1% în octombrie.
În contrast, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 1,6% în octombrie. Acest indice este cu aproape 20% mai scăzut decât era în octombrie 2021. Creşterea cotaţiilor internaţionale pentru ulei de floarea soarelui a fost mai mult decât compensată de preţurile mai scăzute pentru uleiurile de palmier, de soia şi din seminţe de rapiţă.
De asemenea, preţurile internaţionale la carne şi lactate au scăzut cu 1,4%, şi, respectiv, 1,7%, iar la zahăr cu 0,6%.
Tot vineri, FAO şi-a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,764 miliarde de tone, de la 2,768 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 1,8% sub producţia realizată în 2021.
"Revizuirea în scădere este determinată aproape în întregime de temerile privind producţia de grâu în Statele Unite", a precizat FAO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu